Hon var bäst – och sämst

Läsarna ger Gudrun både ros och ris

NYHETER

Stormen från väljarna nådde nästan orkanstyrka innan Gudrun Schyman valde att avgå.

Nu summeras hennes karriär.

De flesta läsare som hört av sig till aftonbladet.se vill ge Gudrun rosor - men långt ifrån alla.

Här är några mejl ur den flod som kommit in till aftonbladet.se efter beskedet på söndagsmorgonen.

Gudrun Schyman i morse

"Gudrun var juvelen i kronan för mig... därför är jag så besviken nu!"

"Tycker att hon har varit bra, hon har stått för det hon gjort och det är inte alla. Det är synd att hon avgår men det är riktigt. Det är synd att inte alla inom topp politiken som ställer till det gör desamma. Det är det som jag tycker att Gudrun är bra på hon står för det hon har gjort. Hon kommer tillbaka, det hoppas jag. "

"HON HAR VARIT KANON! Det här är tragiskt. Roger"

"Schymans hyckleri och svenskarnas blåögdhet tredubblade det svenska kommunistpartiet när broderpartierna runt om i välden rasade ihop. Hon förlängde kommunistpartiets liv med tio år. Till slut fällde maktruset och girigheten henne. Slutomdömet blir: Skicklig hycklare, framgångsrik folkförförare och klumpig eko-brottsling.

Evert Jonsson"

"Schyman har varit en ledare med en stor käft och avsaknad av ödmjukhet. Hon har supit och ställt till det, blivit förlåten och kört vidare som om inget hänt. Hon gapade om att familjebildningen var en förlegad sak och detta just i en värld där vi verkligen behöver varandra, sådant glömmer man inte."

"Varför sånt himla liv om detta? Gudrun har varit en toppenledare för sina socia-

lister. Heder åt Gudrun som vågade kolla skattemyndighetens effektivitet i ett

perverst skattesystem som hon varit med och skapat.Hon har inte lurat någon,

hon lever bara efter socialismens grundtanke SOLIDARITET ÄR ALLTID NÄR NÅGON ANNAN BETALAR.Det som hänt är ingenting att uppröras över.

GUDRUN SITT KVAR.

Hälsningar, alltid socialist."

"För det första - hon hade nog inget annat val. Hon har inte varit ett så bra föredöme för vårt land precis. (Och vilken politiker är egentligen ett gott föredöme för Sverige ?)

För det andra - hoppas jag att även de andra politikerna synas i samma omfattning som Gudrun. Det skulle nog komma fram en hel del "lik i gardroben".

För det tredje - tidunkten för granskningen verkar "iscensatt". Nu försvinner EU's NEJ-sida's starkaste stöd. Och det hela verkar lite "mysko". Är det inte detta ett raffinerat sätt att bli av med Nej-sidans starkaste röst?"

"Hon är bäst i Sverige. Alla gör misstag, det finns inte en perfekt människa i världen. Men det bror på vem som gör misstaget . Om det var en annan som var inte V. ingen vågade skriva och prata om. Jag är inte V men jag tror på henne och hennes parti är bäst för alla oss.Vi kommar aldrig att glömma henne."

"Jag får säga att det är pinsamt det som nu har uppdagats. Jag kunde inte för min vildaste fantasi föreställa mig att HON av alla partiledare skulle göra något sådant här. Oerhört pinsamt.

Jag har varit vänsterpartist i alla år och beundrat Schyman oerhört. Det är en stor besvikelse att hon visar sig vara en lika stor "räv" som många andra politiker.

Hälsningar A-C"

"Hej!

Bäst: Mycket duktig talare. Engagerad!

Sämst: Förefaller att det finns uppsåt, man slarvar inte med 15 olika avdrag åt samma håll i samma deklaration. Oärligt? Sven"

"Schyman var en bra ledare för vänsterpartiet och det kommer att bli en stor förlust för det politiska etablissemanget att hon har slutat.

Det är konstigt att det är fel att fiffla med pengar när man är politiker men när idrottsstjärnor som Anja Pärson, Chrisitan Olsson och Kajsa Bergkvist flyttar till skatteparadis för att slippa betala skatt så hålls det tyst om det i media.

Hälsningar Bo"

"Gudrun Schyman har varit en magnifik partiledare och har gett den politiska

feminismen i Sverige ett ansikte. Just nu aer manga upproerda oever det som haent, men jag hoppas att Gudrun far det erkaennande hon foertjaenar naer stormen vael lugnat ner sig.

Anders Dahlbeck, London"

"Gudrun har varit en bra partiledare som gjort vänstern betydligt mera rumsren än den var förr. Gudrun har också varit en lysande och tydlig motvikt till homofoberna i den religösa högern.

De sistnämda har Gudrun med förtjusning gjort slarvsylta av mer än en gång.

Gayrörelsen har förlorat en viktig bundsförvant. Risken är att den religösa

högern nu får stå oemotsagd.. Framtiden får utvisa..

Lars-Åke"

"Hejsan!

Jag är socialdemokrat, men tycker att Gudrun har varit ett lyft för Sverige. EU- motståndet kommer att lägga sig då vi inte har fler starka politiker som går ut med ett kritiskt synsätt på det. Sedan har hon hjälp oss kvinnor framåt. Hon har helt enkelt varit en suverän politiker som attlid hållit sina vallöften.

Tummen upp för Gudrun."

"Gudrun var den bästa av alla partiledare.

Hon var jävligt tuff och tog inte skit från nån.

LÄNGE LEVA GUDRUN SCHYMAN!"

"Det hon nu gjort drar en mörk skugga över hela hennes karriär. daiman"

"En skam för politiker-kåren!!

/Philip"

"Schyman har varit kanon för vänsterpartiet.

Hon har fört upp partiet på en bra nivå, fört debatter på ett superbt sätt som fått håret att krusa sig på armarna.

Har alltid gillat Gudrun och önskar henne all välgång.

Exakt vad som har hänt och hur mycket pengar som har "slarvats bort" är av ointresse, och pressens siffror är mycket opålitliga.

Beslutet att avgå var faktiskt ett bra beslut, hoppas att hon får en efterträdare som klarar av att hantera partiet på samma goda vis.

Skulle vara bra med en ung kämparglad person, man eller kvinna spelar nog ingen större roll.

Men en person som kan tilltalat oss ungdomar att bli mer politiskt aktiva och faktiskt gå att rösta.

Lycka till Gudrun, du finns i mitt hjärta, för mig tilltalade du.

Robban"

"Gudrun Schymans avgång är en stor förlust för vänsterpartiet och för hela arbetarklassen! Hoppas att vi får se henne i debatter om EMU framöver. Gudrun är nog inte den enda som har fifflat med skatter. Även de andra bör granskas. Här är något för dig Janne Josefsson!!!

Jessica"

"Det var med sorg jag tog del av Schymans avsked i morse. Turerna har varit många kring denna karismatiska partiledare men vare sig partikamrater eller väljare har förlorat tilliten för henne. Visst har förtroendet fått sig en och annan törn men hon har konstant rest sig upp, borstat av sig dammet och gått vidare.

Hon är och har varit en förebild för många kvinnor och jag ber att få tacka Gudrun för allt hon åstadkommit genom åren.

Vem ska man nu rösta på?

Chatarina"

"Hej!

ja, hon har varit en mycket bra ledare, hon har vågat säga som hon tycker och gått emot alla de höga männen hon har omkring sig."

"Gudrun Schyman har som partiledare med utmärkt eftertryck och stor framgång givit opportunismen ett ansikte.

Kenneth Rodesten Örebro"

"jag anser att hon kan vara en bra parti ledare,men hon har gjort avseendeväckande stora misstag.Visst ingen kan vara perfekt men det har blivit för mycket under åren!

Som den ändå bra partiledare som hon ändå kan vara borde hon ta sitt ansvar att avgå både som partiledare och riksdags ledamot.

Jag betalar själv inte skatt för jag är bara 12 år gammal men min mamma och pappa och många andra får ialla fall betala för sina resor och fester...

Överlag tycker jag att det är en skandal och att schyman borde skämmas för sitt beetende!"

"gudrun har vart en underbar ledare för vänsterpartiet...Hon och henes parti är de enda som vågat protestera mot USA:s mördande i världen."

"japp.. jag tycker hon har varit bra.. hon har liksom varit vanlig normal som många vi andra är.. Heja Gudrun."

"Ja,som partiledare.En förbild för många....hur man kan klanta till sig så otroligt kan jag inte förstå.

Ingen moral, ingen stolthet...tragist!!!

Hade en vanlig människa som jag, ensamstående med 2 barn, inkomst på 18.000:-/månaden försökt att luras på detta sättet hade jag fått sparken, fått sälja min lägenhen och säkert fängelse.

Jag kräver att hon ska betala tillbaka varenda krona hon har lurat oss på och att hon inte får någon jäkla fallskärm - hon ska ramla hårt och fort i backen!!!

Hon sa i ett uttalande: Det ska vara roligt att betala skatt!!!

Pinsamt!! Ett ynket förlåt räcker inte!!!

/A.Kingstedt"

"Hon har varit underbar. En sann socialist och feminist men framförallt en humanist. En föregångare för mänskligheten helt enkelt. / Ronnie"

"Hon har varit en fantastisk partiledare. Hon har ju lyft partiet från att ständigt (under 70- och 80 talet) ha varit ett parti som kämpat för att klara 4% spärren till Sveriges tredje/fjärde största parti!

Ur ett vänsterperspektiv tycker jag definitivt att hon varit ett lyft. Högern kommer att tjäna på att hon avgår."

"Jag är nog beredd att säga, Schyman är vänsterpartiet. Hon har på ett enastående sätt suddat bort det gamla kommunistspöket och etablerat vänsterpartiet som det verkliga "arbetarpartiet".

/ Janne "

"Jag är inte vänsterpartist, men jag tycker nog att Gudrun har varit den bästa partiledaren. Jag undrar om kravet på avgång varit lika starkt om hon varit man.....?"

Jag hade önskat att Gudrun stannat kvar.

Utan Gudrun är pariet inget och jag menar verkligen inget...

Gudrun du är BÄST.........Stå på dig

Hälsningar Birgitta"

"Hon har väl gjort vad som krävs av en vänster partist. Sko sig själv, och leka Messias."

"Jag känner mig ledsen och sorgsen över att det skulle sluta såhär. Gudrun har varit en jätteduktig partiledare och hon har alltid stöttat de svaga och kvinnorna i samhället. Nu känns det bara tomt........

Christina i Karlstad."

"Hon lever inte som hon lär!

Hög dubbelmoral!!"

"Jag är sur, förbannad och väldigt besviken på att en partiledare, som säger sig företräda de svaga i samhället, kan spela så otroligt dum och ljuga hela svenska folket rakt upp i ansiktet under presskonfernasen idag på morgonen. Hon visste mycket väl vad hon gjorde.

NEJ hon har varit en usel partiledare som varit bra på att lura sina väljare. Att vaje gång det uppkommit en skandal, och det har varit många, tagit till snyftvalsen och skylt ifrån sig. Aldrig talat om att hon borde ägna sig åt annat och träda tillbaka, nej då.

Blir hon inte åtalad efter detta är helt okej för hela svenska folket att yrka på de mest idiotiska skatteavdragen i årets deklaration. Dra av för varje semesterresa vi gjort, varför inte dra av hela lönen och säga att det vissta jag inte att någon annan betalade.

Hon har varit, är och kommer alltid att vara en lögnare och usel partiledare.

Patric Jacobsson"

"Jag anser att Schyman sina väljarframgångar till trots har varit en extremt dålig politiker. Hennes kunskaper i ekonomi och andra viktiga frågor är under all kritik. Hon äransvarslös och populistisk. Det är skrämmande att unga människor faktiskt lagt sin röst på hennes parti och därigenom utsatt landet för risken att kunna få en så olämplig statsminister. Hennes framtoning i presskonferensen i morse visar att hon inte på något sätt tagit åt sig kritiken mot hennes person. Hennes arroganta självkänsla avslöjas i uttalandet. "Man avsätter inte mig. Jag avgår själv". En politiker som så tydligt visar att hon inte förstår att hon sitter på andras mandat skulle aldrig ha valts. Ulf Thorén"

ARTIKELN HANDLAR OM