Jobbigt att ta vid efter Schyman

Svårt för vänsterpartiet att hitta efterträdare

NYHETER

STOCKHOLM.Nej, nej och nej!

  Taktik eller inte, men det verkar kunna bli svårt för vänsterpartiet att skaka fram en enande kandidat som är beredd att permanent ta vid efter Gudrun Schymans era.

 Till att börja med ska en provisorisk ledning vaskas fram som lotsar partiet över EMU-folkomröstningen och förbereder den ordinarie kongressen om drygt ett år.

  Sedan lång tid har förre partisekreteraren Lars Ohly och EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedts nämnt som kronprinsar i partiet. Båda säger nu att de bland annat av personliga skäl inte vill komma ifråga. Det är självklart att de inte kan hoppa fram och visa sig ivriga på uppdraget, men åtskilligt tyder på att de faktiskt drar sig för uppgiften.

Ohly social och trevlig

  Ohly var partisekreterare under sex år och vill inte åta sig något som är ännu mer utsatt och slitsamt. Han har liksom Schyman stor social kompetens - uppfattas som trevlig och duktig helt enkelt. Särskilt uppburen är han i distrikt och kretsar som ännu uppfattar ett visst rosigt skimmer kring begreppet kommunism. Det medför i sin tur att de som vill göra rent hus med sådana influenser skyr honom.

  För dem är Jonas Sjöstedt mer av önskekandidat. Han var metallarbetare innan han valdes in i parlamentet i Bryssel. Men varje sommar brukar han återknyta till jobbet på Volvo hemma i Umeå. Han kommer att bli en av partiets främsta agitatorer inför EMU-omröstningen.

  Insatserna i den kampanjen kan bli en avgörande merit för en kommande partiledare.

Ingen riksdagsplats

  Ett problem om Sjöstedt blir partiledare är att han inte sitter i riksdagen och inte ens stod på Västerbottens riksdagslista 2002. Och det är långt kvar till 2006 års val.

  Redan nu höjs röster inom partiet för att "det bör bli en kvinna". Partiet har haft en kvinnlig ordförande i tio år, och det har bidragit till att särskilt lågavlönade kvinnor strömmat till. Schyman har fört deras talan på ett effektivt sätt, och, anser man, det skulle även exempelvis Camilla Sköld Jansson, riksdagsledamot från Östersund, göra.

  Till de kompetenta kvinnorna hör även partisekreterare Pernilla Zethraeus.

  Partiet rymmer naturligtvis fler som är kunniga och drivna politiker och har god intellektuell kapacitet. Men de uppfattas ofta stå för mycket till höger eller vänster för att kunna samla en bred majoritet bakom sig.

De fyra huvudkandidaterna att efterträda Schyman

Aftonbladet i fredags:

Lillemor Melsted/TT

ARTIKELN HANDLAR OM