Tidningsmannen Gustaf von Platen död

Avled i dag 85 år gammal

NYHETER

En av Sveriges största tidningsmän, Gustaf von Platen, är död. Han avled på Nacka sjukhus i morse, 85 år gammal.

Från 40-talet fram till idag har Gustaf von Platen, mest känd som Buster, varit en centralfigur i Tidningssverige. In i det sista var han aktiv som journalist och författare.

– Buster von Platen var journalist i själ, hjärta och handling, skriver Lena K Samuelsson, chefredaktör på Svenska Dagbladet i en hyllning efter beskedet om hans bortgång.

Utlämnande serie om cancer

Han var reporter ut i fingerspetsarna och så sent som i april skrev Buster engagerande och självutlämnande om tillståndet i svensk cancervård. I en reportageserie i Svenska Dagbladet berättade han om hur han själv drabbats av sjukdomen och hur han blivit bemött.

Gustaf von Platen föddes i Malmö 1917. Efter examen i Lund 1940 startade han sin journalistiska bana. Han var chefredaktör för Vecko-Journalen 1951-65 och drivande bakom framväxten av Veckans Affärer.

Han kysste liv i Svenskan

1974 kom Buster till Svenska Dagbladet där han gjorde sin kanske främsta livsinsats.

–När han kom till Svenska Dagbladet var det som om han kysste Törnrosa. han kom till en nästan döende dam som han lyckades gjuta liv i och som han förvandlade till en skön modern ung kvinna i tiden. Det är hans storverk, säger Bertil Torekull, även han tidigare chefredaktör på Svenskan, till TT.

I december utkom von Platens sista bok; Bakom den gyllene fasaden.

Ulrika Nordin, TT