Persson, varför får vi inte stanna här?

De tvingas tillbaka till judeförföljelsen i Vitryssland

NYHETER

De är judar - och förföljda i hemlandet Vitryssland.

Nu tvingas familjen Sougak lämna Sverige.

- Vi är så rädda, säger mamma Tatjana.

Foto: JERKER IVARSSON
Förföljda i hemlandet Tatjana Sougak, här på bilden tillsammans med sonen Grigorij och maken Juri, har en fråga till statsminister Göran Persson: - Varför får inte förföljda människor, som jobbar och kan språket, stanna i Sverige?

I dag hedras Förintelsens offer. Statsminister Göran Persson, som tog initiativ till minnesdagen för fyra år sedan, kommer i kväll att närvara vid en högtid i synagogan i Stockholm.

Men förföljelsen av judar tog inte slut i och med andra världskriget. Tvärtom vittnar många om att antisemitismen nu växer sig större, särskilt i forna Sovjetstaterna.

Judisk härkomst

Familjen Sougak, där pappa Juri är av judisk härkomst, sökte asyl i Sverige sommaren 2000.

Tatjana, 45, är rödgråten när hon berättar om vad som hände i hemlandet.

Fram till för fem år sedan levde de ett bra liv i Vitrysslands huvudstad Minsk. Men en natt blev äldsta sonen brutalt misshandlad av fyra poliser på en krog. Brottet anmäldes till polisen - och då började terrorn. "Vi ska skära ut judiska stjärnor på era lik" hotade en röst i telefon. Fönstren i hemmet krossades. Stenarna var inlindade i lappar med texter som "bort från landet judar" och "döda judar".

En av polismännen dömdes för misshandeln, men trakasserierna mot familjen fortsatte.

Hösten 1999 överfölls Juri, 41, på en parkeringsplats. Två okända män misshandlade honom svårt men utredningen lades ner. Vid ytterligare ett tillfälle slogs han ner av män som skrek "judesvin".

- Myndigheterna sa bara att vi fick ordna vårt skydd själva, säger Tatjana.

Sonen misshandlad

En dag kom en man fram till yngste sonen Grigorij, 14, och slog honom hårt i magen. "Hälsa dina föräldrar, ditt jävla judemissfoster", sa mannen.

Det sista hotet kom när den dömde polismannen skulle bli frisläppt. "Då kommer era tarmar att hängas på stolpar", sa telefonrösten.

Samma natt tände någon eld på familjens dörr. De lämnade landet inom ett dygn.

Både Juri och Tatjana har fasta arbeten i Sverige, och sonen Grigorij går i sjunde klass.

Men inom kort tvingas de återvända till Vitryssland.

Utlänningsnämnden tror på deras berättelse, men skriver att de "antas kunna få skydd mot fortsatta övergrepp av det slaget genom att vända sig till de rättsvårdande myndigheterna i hemlandet".

Vill inte kommentera

Hur vet ni det?

- Generellt vad gäller Vitryssland finns möjlighet att få hjälp om man utsätts för dåligheter av enskilda polismän, vilket jag vet att man kan bli, säger Bo Tillberg, som handlagt ärendet.

Statsminister Göran Persson vill inte kommentera judarnas situation och migrationsminister Jan O Karlsson har ej gått att nå.

Så förföljs judarna i dag

Så många kommer till Sverige

Heléne Almqvist