...knäppare kan det knappast bli

NYHETER

Vänsterpartiet väljer den sämsta möjliga lösningen. Två personer ska vikariera för Gudrun Schyman under ett år.

Knäppare kan det knappast bli.

I augusti 1995 meddelade Ingvar Carlsson att han tänkte avgå vid partikongressen om åtta månader. Det ledde till att socialdemokraterna under ett halvår skakades av en ledarkris utan motstycke.

Lamslaget parti

Kronprinsessan Mona Sahlin föll bort redan efter ett par månader. Efter många uppslitande turer utsågs fjärdehandsalternativet Göran Persson. Under tiden var partiet lamslaget.

Vänsterpartiet riskerar att gå samma trista utveckling till mötes. Partiledningen har nämligen valt den sämsta möjliga lösningen. En partiledning på vikariat. Under ett år.

Den 7 februari utser partistyrelsen en ny vice ordförande. Och ytterligare en person på en nyinrättad post som andre vice ordförande.

Deras viktigaste uppgift blir att leda partiet under kampanjen inför folkomröstningen om EMU i höst. Samt att förbereda kongressen i februari nästa år där bland annat ett nytt partiprogram ska spikas.

Först på kongressen i Stockholm, som inleds den 19 februari 2004, utses den nya partiledaren. Han eller hon ska leda partiet i valet till Europaparlamentet nästa år och i nästa riksdagsval.

Vänsterpartiet har alltså ett helt år på sig att träta om vem som ska leda partiet i framtiden. Fältet ligger öppet för uppslitande person- och fraktionsstrider. Sannolikt har de redan börjat.

Börjar i morgon

Att vänsterpartiet valt denna dåliga lösning beror delvis på stadgarna. En extrakongress måste utlysas minst tre månader i förväg. Det innebär att den tidigast skulle ha kunnat äga rum i maj.

Alltför nära folkomröstningen enligt vänsterledningen, en uppfattning som tål att diskuteras.

Redan klockan tio i morse började valkommittén arbeta. Den ska ersätta Gudrun Schyman med två vikarier som jobbar i ett år. En mindre lyckad lösning, för att uttrycka sig försiktigt.

Vissa partiföreträdare anser att ingen i den vikarierande ledarduon kan kandidera till partiledarposten nästa år. Om Schymans vikarier gör succé ska de ändå inte kunna bli partiledare. Om strategin genomförs är den fullständigt obegriplig.

Inget gubbparti mer

Gudrun Schyman hann vara partiledare i 10 år och 19 dagar. Hennes avgång försvagar vänsterpartiet kraftigt.

Hon lyckades hålla ihop partiets vänster- och högerfalanger. Samt förvandla det gamla gubbpartiet till feminismens främsta röst i riksdagen.

Men Schymans avgång får återverkningar även utanför det egna partiet. Hon är svensk politiks nej-drottning och var till i går morse motståndets starkaste röst inför folkomröstningen om att byta valuta.

Gudrun Schyman säger själv att hon tänker behålla sin riksdagsplats och vara aktiv i nej-kampanjen. Hur det kommer att fungera är skrivet i stjärnorna.

Att avgå men ändå klamra sig fast är sällan bra. Varken för efterträdarna. Eller för, i det här fallet, Gudrun Schyman.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM