Nio till sjukhus efter krasch med minibuss

De danska barnen var på skidresa till fjällen

NYHETER

ÅMÅL

Sju danska pojkar och två vuxna skulle till de svenska fjällen för att åka skidor.

Söder om Åmål kom minibussen över på fel sida av vägen. Den voltade över vägräcket och kraschade mot ett träd.

- Det är ett under att de lever, säger Olle Sindsjö vid polisen i Åmål.

Foto: BENGT KULÉN
alla överlevde De två vuxna och sju barnen hade rest från Danmark på morgonen, hyrt minibussen i Helsingborg och kört mot de svenska fjällen. Strax före Åmål kraschade fordonet. "Det är ett under att de lever", säger polisen Olle Sindsjö.

Pojkarna, som är 10-16 år, bor på ett hem för ungdomar med sociala och emotionella problem. Tillsammans med två ledare skulle de på en skidresa till de svenska fjällen.

Tidigt i går morse lämnade gruppen den lilla staden Mørkov på centrala Själland. I Helsingborg hyrde de en minibuss och körde norrut.

En mil söder om Åmål på väg 45 inträffade den märkliga olyckan.

Körde in i räcket

- Föraren i bilen bakom har berättat att minibussen plötsligt, utan synbar orsak, girade över till fel sida av vägen, berättar Olle Sindsjö.

Minibussen körde rakt in i räcket på körbanans vänstra sida. Den voltade över räcket och landade efter en kort luftfärd i en slänt. Den våldsamma kraschen slutade med att minibussen rammade ett träd.

Det omfattande räddningsmanskapet, som förberett sig för en katastrof, upptäckte till sin förvåning att de flesta hade kunnat ta sig ur den svårt demolerade minibussen med lindriga blessyrer.

Två barn fastklämda

Men två tonårspojkar satt fastklämda. Under tiden som räddningsmanskapet försökte klippa upp taket fick pojkarna smärtstillande medel och dropp.

Till sist lyckades räddningsmanskapet ta sig in genom bagageutrymmet och få loss pojkarna.

Den svårast skadade, en 15-åring, fördes i ambulanshelikopter till sjukhuset i Uddevalla. Han har svåra men inte livshotande lungskador.

Olyckan är ännu så länge ett mysterium för polisen. Vägen är rak och sikten god på platsen där olyckan inträffade. Det var inte heller halt vid tiden för olyckan. Inget av minibussens däck var punkterade, enligt polisen.

"Hade bytt förare"

Polisen talade i går endast kort med en av de inblandade, en 46-årig ledare. Hans vittnesmål var inte till stor hjälp.

- Vi hade just bytt förare och jag hade blundat till och vaknade upp av att det small, berättade han för polisen.

Jens Kärrman