V:s partisekreterare chattade med läsarna

NYHETER

Gudrun Schymans fortsatta roll i vänsterpartiet är oklar och ingen vet vem som ska ta över jobbet som ledare.

Här är vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus svar på läsarnas frågor.

Pernilla Zethraeus säger: Hej, nu är jag här så vi kan börja.

Arne Weise säger: Vad kommer att hända med Vänsterpartiet?

Pernilla Zethraeus säger: Vi är samma parti som tidigare även om vi byter partiledare.Vår politik finns kvar och alla andra ledande personer finns kvar.

Jocke T säger: känns det skönt att partiledarfrågan eller snarare turbulensen kring partiledarfrågan är avgjord?

Pernilla Zethraeus säger: Nej, det känns inte skönt. Vi har förlorat en viktig frontfigur för vänsterpartiet och vi vet inte vem som kommer istället.

Oskar S. säger: Skulle du kunna tänka dig att ta jobbet som partiledare för Vänsterpartiet?

Pernilla Zethraeus säger: Jag tror att det vore en dålig lösning för partiet. Jag är partisekreterare nu och om jag blir partiledare måste vi hitta en ny partisekreterare.

664 säger: Varför vill ingen ta över efter Gudrun?

Pernilla Zethraeus säger: Valkommitténs arbete har knappast börjat. Det kommer säkert att finnas kandidater men partiledarskapet är ett tufft jobb med många baksidor och jag förstår att det inte är självklart att människor är beredda att ta på sig det.

664 säger: Finns det någon risk att vp går tillbaka och blir vpk?

Pernilla Zethraeus säger: Det finns ingen risk att vp blir vpk. Vår politik ligger fast.

sara säger: kommer partiets åsikter ändras efter gudruns avgång?

Pernilla Zethraeus säger: Nej det kommer de inte. Vår politik är fastlagd av partikongressen och den ändras inte även om vi byter partiledare. Men partiledaren sätter förstås sin personliga prägel på partiets ansikte utåt.

Roberto Baggio säger: Har du någon aning om hur många timmar per dygn som Gudrun Schyman arbetade som partiledare, och pressad var hennes dagliga agenda?

Pernilla Zethraeus säger: Exakt hur många timmar hon arbetat per dygn vet inte jag. Men hon har arbetat mycket och intensivt. Och hon har haft en väldigt välfylld agenda.

sune säger: Varför är det allid så att alla partiledarkandidater förnekar att de är intresserade, när det oftast blir någon av dessa som ändå tar jobbet? Är det "ofint" att ge uttryck för att man skulle längta efter att ta jobbet?

Pernilla Zethraeus säger: Jag vet att flera av våra kandidater verkligen menar nej när de säger nej. För att bli partiledare måste man vara beredd på att avsätta väldigt mycket tid och det är inte alla som kan det.

CG säger: Hade det inte varit bättre,för stadgans i partiet skull,att så fort som möjligt välöja ny partiledare?

Pernilla Zethraeus säger: Då måste vi ha en extra kongress. Det tar tid och kraft från det viktiga kampanjarbetet inför EMU-omröstningen.Med den lösning vi valt får partiet också gott om tid inför nästa ordinarie kongress 2004 att diskutera vem som ska bli partiledare.

Tanja säger: Vad kommer Gudruns roll vara i partiet nu ?

Pernilla Zethraeus säger: Det vet vi inte. Men jag är säker på att hon kommer att vara en stark röst i debatten även i fortsättningen.

Moderat säger: Tror du att Gudruns avgång kommer att vara avgörande för utgången av EMU-omröstningen?

Pernilla Zethraeus säger: Nej, det tror jag inte. Det finns många starka företrädare för ett nej till EMU, både i och utanför vänsterpartiet.

nils säger: sköter du din deklaration ordentligt?

Pernilla Zethraeus säger: Ja. Jag har aldrig avdrag som överstiger schablonen.

Tanja säger: Ser du ngt positivt i detta som har hänt ?

Pernilla Zethraeus säger: De senaste dagarnas diskussioner har präglats av en stor mognad och sammanhållning i partiet och det har gjort mig glad mitt i all bedrövelse.

PatrikB säger: Hej! Hur kommer det sig att ingen i hela partistyrelsen vill axla ansvaret som ledare?

Pernilla Zethraeus säger: Det är långt ifrån alla i partistyrelsen som fått frågan så det vet vi inte än. Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig.

Ivana Bosic säger: Vem skulle du, om det var du som valde, välja som partiledare?

Pernilla Zethraeus säger: Det tänker jag inte tala om. Det är viktigt att partiet får diskutera det här i lugn och ro och jag vill inte störa den processen.

Hans säger: Gudrun har klarat många kriser förut, varför klarade hon inte den här?

Pernilla Zethraeus säger: Den här var värre. Partiets trovärdighet i några av våra hjärtefrågor fick sig en knäck i och med det hon gjorde. Därför tyckte många att hon inte kunde sitta kvar.

Moderator säger: Nu avslutar vi chatten med Pernilla Zethraeus. Tack alla som chattat!

Pernilla Zethraeus säger: Nu sticker jag till Raoul Wallenbergs torg i Stockholm och pratar asylpolitik idag på Förintelsens dag. Men det var kul att chatta med er, hej då.