Svartenbrandt dömd till sju år för rån

NYHETER

BOLLNÄS

En av Sveriges mest kända brottslingar, Lars Inge Svartenbrandt, dömdes på måndagen av Bollnäs tingsrätt till sju års fängelse för rånet i höstas mot Systembolaget i Söderhamn och tagandet av en kvinna som gisslan.

Han fälls på totalt sju åtalspunkter, varav grovt rån och människorov är de två allvarligaste. Svartenbrandt, som numera heter Lars Ferm, dömdes också att betala drygt 430 000 kronor i skadestånd, varav en del tillsammans med sin 32-årige kumpan.

Kumpanen, som var med om både rånet och bortförandet av en kvinna, dömdes till fem års fängelse.

Åklagaren hade krävt att Lars Ferm skulle dömas till tio års fängelse medan Ferm, som erkänt brotten, själv tyckte att fyra års fängelse kunde räcka. Kumpanen ville bli helt frikänd när rättegången avslutades för drygt två veckor sedan.

Det var 14 oktober förra året som Lars Ferm gick in i Systembolagets butik i Söderhamn. Med vapenhot tvingade han till sig 45 000 kronor medan kumpanen satt utanför i en bil och väntade.

I bilen satt också en kvinna som en stund tidigare blivit rånad på bilen. Hon tvingades följa med rånarna i bilen. Senare blev hon först misshandlad och sedan avsläppt på en ödslig skogsväg utanför Söderhamn.

Kjell Rynhag/TT