Blix: "Frågorna kvarstår om biologiska vapen"

Vapen-
inspektörernas rapport kan avgöra

NYHETER

På måndagen avslöjade Hans Blix inför FN vad vapeninspektörerna hittat i Irak.

Budskapet från USA till Saddam Hussein är redan glasklart:

Samarbeta och avrusta, annars blir det krig.

Foto: AP
Hans Blix i centrum.

Vapeninspektörernas kritik mot Irak kvarstår.

Samarbetet mellan inspektörerna och Irak fungerar bättre.

Men man har inte fått tillräcklig information från Irak för att kunna avsluta sitt arbete - att säkra bevis för att Irak inte längre har eller kan tillverka massförstörelsevapen.

"Accepterar inte avrustning"

- Irak tycks inte ens nu kunna accpetera den avrustning som krävs av landet, sade Hans Blix bland annat inför FN:s säkerhetsråd.

Enligt Blix har man inte varken fått eller hittat bevis för att Irak förstört tidigare kända lager av biologiska och kemiska vapen, bland annat 8.500 liter mjältbrandsbakterier och den dödliga nervgasen VX.

Blix upprepade också kritiken från december kring Iraks vapendeklaration.

- Den 12.000 sidor långa rapporten tycks bestå mest av gamla dokument.

Hans Blix berättade också om de tomma stridsspetsar som hittades nyligen i en bunker. Irak hävdade att stridsspetsarna glömts bort.

- Det kan stämma. Men det kan också vara toppen på ett isberg, sade Hans Blix.

Vill använda U2 spionplan

Han berättade också att vapeninspektörerna fått tillgång till ett U2 spaningsplan, som skulle kunna göra övervakningen mer effektiv.

- Men Irak har inte velat garantera säkerheten för planet, sade Blix.

"Inga tecken på kärnvapen"

Klockan 16.30 svensk tid inledde chefen för FN:s vapeninspektörer en öppen briefing i FN:s säkerhetsråds lokaler i New York.

Med sig hade han chefen för atomenergiorganet IAEA, Muhammed al-Baradei, som samarbetar med vapensinspektörerna.

Al-Baradei berättade att man söker efter spår efter radioaktivitet, tecken som kan innebära att Irak arbetar med kärnvapen.

- Vi har återupptagit bevakning av sjöar, kanaler och vattendrag för att upptäcka spår av radioaktivt material, sade al-Baradei.

IAEA har inte hittat några tecken på att Irak arbetare med förbjudna kärnapenprogram, och de papper som upptäcktes nyligen hemma hos en irakisk forskare beskrev kända fakta.

- Men det är ett hinder att IAEA inte får tala enskilt med berörda forskare, sade al-Baradei.

Irak får delta i samtalen

Efter de korta presentationerna stängdes dörrarna för alla utom säkerhetsrådets medlemmar - och för representanter för regimen i Bagdad, som begärt och fått lov att delta under de stängda överläggningarna.

- Säkerhetsrådet håller stängda konsultationer med anledning av rapporten, säger Joakim Vaverka vid Sveriges FN-representation i New York.

Från vapeninspektörerna ser man måndagens överlämning som en preliminär avstämning.

Slutsats på onsdag

Rapporten kommer att diskuteras bakom stängda dörrar i två dagar och först på onsdag väntas säkerhetsrådet meddela sin slutsats.

- Det är först då det kommer något av större intresse, som vi bedömer det. Först då vet vi hur olika länder tolkar detta, säger Joakim Vaverka.

I FN-högkvarteret i New York väntade cirka 800 journalister på Blix offentliga anförande.

Säkerhetskontrollerna i byggnaden inför presentationen var omfattande och rigorösa.

Briefingen hölls inne i säkerhetsrådets lokaler, vilket är ovanligt, och den som ville in tvingades passera minst fyra metalldetektorer för att ens komma till hallen utanför.

Tidigare på dagen hade samtliga utrikesministrar i EU i ett gemensamt uttalande uppmanat Irak att samarbeta bättre med FN:s vapeninspektörer.

Länkar:

Fakta:

Caroline Olsson