ÖB försvarar sextrakasseri

Anmäler inte översten som tafsade på personalen

NYHETER

Översten ville ha snygga och storbröstade blondiner omkring sig.

Han var så närgången att kvinnorna till slut undvek att bära klänning och kjol.

Men ÖB Johan Hederstedt försvarar sin överste.

- Ansvaret är definitivt delat mellan personalen och chefen, skriver han.

Det var för drygt ett år sedan mannen fick jobbet som chef för en ny enhet med ett dussintal anställda - både militära och civila.

Problemen började direkt.

Enhetens enda kvinnliga officer fick meningslösa arbetsuppgifter och tvingades höra hur chefen planerade att nyanställa snygga, blonda och storbröstade tjejer. Hon sa ifrån - men det hjälpte inte.

Efter några veckor kom de nya provanställda kvinnor översten valt ut till enheten. Också de reagerade mot chefen. De tyckte att han var obehaglig.

En av kvinnorna presenterades för andra som "det snyggaste enheten har", skriver Dagens Nyheter. Några undvek att vara nära översten och ville helst inte gå in på hans kontor.

Efter en tid var det dags för personalfest. Också den blev obehaglig. Översten tafsade och jagade kvinnorna som villebråd.

Allt fler - både män och kvinnor - började må dåligt. Vid försommartid förra året kontaktade medarbetarna personalchefen som tog ärendet vidare till Försvarsmaktens högkvarter - som kopplade in företagshälsovården Betania.

Olämplig som chef

Betanias slutsats kan inte misstolkas: översten är klart olämplig som chef. Han har skapat en sjuk arbetsmiljö och sexuellt trakasserat två kvinnor.

ÖB Johan Hederstedt fick information om Betaniarapporten - och satte sig att skriva ett försvarsbrev för översten till samtliga förbandschefer i landet.

"Jag vill poängtera att ansvaret för den uppkomna situationen definitivt är delat mellan personalen och chefen", skriver Hederstedt.

Om de sexuella trakasserierna skriver Johan Hederstedt att de "var av den arten att de kan förekomma på många arbetsplatser utan att någon känner sig sexuellt trakasserad".

"Man har inte sagt ifrån"

ÖB konstaterar att översten "nått mycket goda resultat i sitt inledande arbete".

Försvarsmaktens informationschef Carol Paraniak försvarar ÖB:s brev.

Vad menar ÖB med att den uppkomna situationen också är personalens ansvar?

- Man har inte sagt ifrån, man har inte sagt till översten att han agerat olämpligt.

Kräver Försvaret det av unga provanställda kvinnor - som inte ens vågar gå in till chefen?

- Jag förstår inte vad de är rädda för. Det fanns ju officerare på arbetsplatsen också. De kunde tagit deras hjälp. Man kan också fråga sig varför kvinnorna inte vänt sig till polisen.

Om en överste säger att han vill ha storbröstade blondiner runt sig, är det att betrakta som sexuella trakasserier?

- Det har jag ingen uppfattning om. Den som drabbas har tolkningsrätt, säger Carol Paraniak.

Översten har nu plockats bort från sitt jobb - men har kvar sitt kontor, sina saker och sin nyckel. I personallistorna står han fortfarande som chef för enheten.

Johan Hederstedt har valt att inte anmäla de sexuella trakasserierna till personalansvarsnämnden för utredning och eventuell påföljd.

Petter Ovander