Han har hela världen som publik

Brorsonen Erik Blix: Han har humor

1 av 4 | Foto: AP
När svenske toppdiplomaten Hans Blix talar lyssnar hela världen – och väger hans ord på guldvåg. Analyserna av hans rapport inför FN:s säkerhetsråd i går kan avgöra om det blir krig mot Irak.
NYHETER

I skolan spelade han teater och drömde om att bli regissör.

Nu har han hela världen som publik - och Bush och Saddam som motspelare.

I går lämnade svensken Hans Blix, 74, chef för FN:s vapeninspektörer, rapporten som kan avgöra Iraks öde.

I keps och trenchcoat promenerar han från lägenheten på östra Manhattan i New York till FN-skrapan där han tar hissen upp till 31:a våningen varje morgon - om han inte befinner sig i Bagdad eller Vita huset, hemma hos hustrun i Stockholm eller någon annanstans i världen.

Som chef för FN:s vapeninspektörer är Hans Blix en av nyckelpersonerna i konflikten mellan USA och Irak.

Hans glasögonprydda godmodiga ansikte pryder omslag på tidningar runt om i världen.

Hans ord kan avgöra

I går lämnade han sin rapport till FN:s säkerhetsråd. Hans ord kan vara avgörande. Det är utifrån dem säkerhetsrådet och president Bush nu ska ta ställning.

Krig - eller inte krig?

Själv står Hans Blix mitt emellan.

Han är hatad av båda sidor.

Av USA, för att han inte vill gå i Bushs ledband och inte anses tillräckligt tuff mot Saddam Hussein.

Av Irak, för att han de senaste två månaderna vänt upp och ned på landet i jakt på vapen.

Kanske betyder det bara att han sköter sitt jobb som han ska.

Och själv tycks han ta det med ro.

Men vem är han, denne svenske pensionär som nu befinner sig i världspolitikens centrum?

Här hemma är han inte särskilt känd, trots att han faktiskt en gång i tiden - en mycket kort period, 1978-79 - var Sveriges utrikesminister under Ola Ullsten. En av de få som utsetts ur UD:s egna led.

Han är, om inte född diplomat, så i alla fall utbildad till det och utrustad med en stor dos naturlig talang för smidiga formuleringar.

Ville bli läkare

Från början ville han bli läkare - men matematik var inte hans starka sida, inte fysik och kemi heller. Så det blev juridik i stället.

Han är "dubbeldoktor" - först i Cambridge, sedan i Uppsala, och docent i folkrätt. Få i Sverige kan krigets lagar eller konsten att skriva internationella avtal så bra som han.

"Påläst" och "lågmäld" är ord som ofta används för att beskriva honom.

- Jag gillar honom. Han har mycket humor och ett rörligt, spirituellt intellekt, säger Erik Blix, programledare i tv - och brorson till Hans Blix.

- Han är en person med stor integritet och betydande begåvning. Han har en förmåga att få människor att känna sig betydelsefulla. Han behandlar människor på ett trevligt sätt. Lite världsförbättrar-nit finns det nog också hos honom, säger folkpartisten och före detta EU-parlamentarikern Hadar Cars, mångårig vän till Hans Blix.

De lärde känna varandra redan för mer än 40 år sedan, på den tiden Hans Blix var vice ordförande i folkpartiets ungdomsförbund.

- Han var en stark orsak till att jag gick med i folkpartiet. Han gjorde ett så starkt och klokt intryck, säger Hadar Cars.

Efter 20 år på UD utsågs Hans Blix 1981 till generaldirektör för internationella atomenergiorganet, IAEA, och färden gick till Wien.

Hans hustru, Eva Kettis, ambassadör för Antarktisfrågor på UD, har hela tiden varit kvar hemma i Stockholm.

De två sönerna Mårten och Göran är i dag vuxna - Mårten, som är doktor i nationalekonomi, arbetar på Riksbanken och Göran, som är doktor i filosofi, forskar.

Fick inte vara pensionär

När Hans Blix gick i pension 1997 såg han fram emot några goda år hemma i Sverige med sin hustru.

Hans intressen, vid sidan av arbetet, är mattor och mexikansk konst. Någon hängiven bergsklättrare som sin hustru är han dock inte, enligt Hadar Cars.

- Nej, jag tror inte att Hans tycker om att hänga i ett snöre över ett brådstup, men att promenera i fjällen tycker han är skönt.

När FN och Kofi Annan ringde för tre år sedan och erbjöd honom jobbet som chef för FN:s vapeninspektörer var han i Antarktis, på semester med sin hustru.

71 år gammal tackade han ja. De goda åren fick vänta.

Världen behövde honom.

Kerstin Nilsson