”Öppna ej dörren - tack! Gudrun”

I dag börjar hon sitt nya liv – genom att tacka nej

NYHETER

I dag tar Gudrun Schyman på allvar tag i sitt nya politiska liv.

Genom att börja tacka nej till sånt hon redan tackat ja till.

Foto: LOTTE FERNVALL
SNART TAR HON NER SKYLTEN Gudrun Schyman använde måndagen till "reflektion och eftertanke". Hon pratade av sig med nära och kära och politiska kollegor. På en lapp bad hon om att få vara ifred.

Gårdagen var inte en sådan dag.

Med ett dygns perspektiv till själva avgången bestämde sig Gudrun Schyman och hennes närmaste medarbetare för ett break. Gårdagen ägnades helt till "reflektion och eftertanke".

Gudrun Schyman låste in sig på sitt rum i riksdagens ledamotshus. Där tillbringade hon sedan hela dagen med samtal. Dels med sina närmaste medarbetare, dels med andra politiskt närstående personer.

- I dag tar vi itu med hennes program, det hon måste säga nej till. Vi ville ha en lugnare dag först så vi kan fatta klokare beslut i morgon, förklarade Birger Östberg, en av Gudrun Schymans tre pressmedarbetare.

- Det finns inte många tomma punkter i hennes agenda, säger Lars Bäckström, vänsterpartiets gruppledare i riksdagen.

Måste tacka nej

Gudrun Schyman måste nu börja tacka nej till alla framtida framträdanden hon sagt ja till i egenskap av partiordförande.

- Men det finns många andra sammanhang där hon mycket väl kan framträda och ha en åsikt. Som Irak-frågan till exempel, säger Lars Ohly, en av de utpekade kandidaterna till att efterträda Schyman.

I eftermiddag bestämmer vänsterpartiets ledning vem som ska ersätta Schyman på den första punkten där hon måste lämna återbud - partiledarnas frågestund i riksdagen med Göran Persson på torsdag.

Leif-Åke Josefsson