Här hittades skidåkaren död

Thomas Lundgren, 28, omkom i lavinolycka

1 av 2 | Foto: ALF LINDBERGH
omkom i lavinolycka Under söndagskvällen sökte räddningsmanskapet efter Thomas Lundgren, 28, alldeles i närheten av där han hittades tidigt i går morse.
NYHETER

I går förmiddag hittades Thomas Lundgren, 28, död under snömassorna i Vittjåkk.

Räddningsmanskapet var tidigare på morgonen bara ett par meter från stället där han låg.

- Hans liv hade inte gått att rädda ändå, säger insatschefen Christian Westerlund.

Thomas Lundgren var i Arvidsjaur för att hälsa på sina föräldrar. Vid tiotiden på söndagsförmiddagen begav han sig till skidanläggningen Vittjåkk för att prova sin nya skidutrustning.

Anhöriga slog larm

När det blev mörkt och han fortfarande inte kommit hem, blev föräldrarna oroliga och larmade polisen. En stor räddningsstyrka sattes in. Tidigt i går morse undersökte området och letade också bara några meter från olycksplatsen - utan att hitta Thomas Lundgren under snömassorna.

- Min hund markerade vid platsen. Men det var inte tillräckligt tydligt, säger polis Hans Fogdö som deltog i räddningsarbetet.

Först vid tio-tiden på förmiddagen hittades Thomas död.

Familjen samlad

I går samlades Thomas Lundgrens familj i föräldrahemmet i Arvidsjaur.

- Det är så svårt att förstå det som hänt. Min son och jag var bästa vänner. Vi hade allt tillsammans, säger Kjell Lundgren.

Enligt honom var Thomas Lundgren en van friluftsmänniska.

- Men när han gav sig i väg i söndags hade han inte en tanke på att ta med sig säkerhetsutrustning. I den där backen är det aldrig någon lavin, säger Kjell Lundgren.

Viktoria Martinsson