Hemlösa med 8 barn

Nu tvingas familjen Berggren att bo på ett hotell i Simrishamn

NYHETER

För drygt en månad sedan flyttade Carina och Ronnie Berggren in på hotell med sina åtta barn.

- Ingen vill hyra ut till en familj på tio personer. Folk tycks tro att barn bara skriker och river ner tapeter, konstaterar de.

Foto: KRISTER HANSSON
Trångt på hotellrummet Carina och Ronnie Berggren med sex av sina åtta barn. De har förgäves sökt bostad men ingen värd vill hyra ut till dem. Nu måste de bo på hotell.

Det är trångt "hemma" hos familjen Berggren i Simrishamn. Överallt står skor, sängar, leksaker" Och där kryllar av barn. Sara, 2, Moa, 3, Elinore, 4, Kristoffer, 10, Andreas, 11, Desirée, 12, Lennart 13. Äldsta dottern Angelina, 16, får inte plats, utan bor tillfälligt hos pojkvännen.

"Jobbigt"

- Det ä r jobbigt, medger mamma Carina. Här är trångt. Och vi har varken ugn, frys eller tvättmaskin.

På hotellet disponerar familjen en liten lägenhet. I köket finns ett par kokplattor, där lagas all mat.

- Vi har inte kunnat äta glass, pommes frites eller kyckling sedan vi flyttade hit, klagar Desirée.

Carina har fått extrajobb som städerska. Annars har hon fullt upp med att passa barnen. För ett och ett halvt år sedan flyttade familjen Berggren från Ösmo i Stockholm till Österlen, där Carina är uppvuxen.

-Hyresvärden i Ösmo skulle sälja huset vi hyrde, berättar Ronnie. Familjen fick hyra ett hus i Norrekås utanför Skillinge.

Huset såldes

-Vi var välkomna. Skolan, som var nedläggningshotad, fick ett rejält tillskott av barn. Folk var vänliga och vi stortrivdes.

I september förra året ringde hyresvärden och berättade att huset skulle säljas. Sedan dess har föräldrarna förtvivlat sökt efter en ny bostad.

- Vi har sökt i hela Skåne, upp till Småland. Men när ägarna fått veta hur många barn vi har, så har de alltid backat ur.

- Nu verkar dock det kommunala bostadsbolaget kunna hjälpa oss, berättar Carina. De har fått en fyra på 113 kvadratmeter ledig.

- Mest längtar jag efter att få eget rum, med bara mina saker, säger Lennart.

Pelle Tagesson