Stenbecks yngste son får inget underhåll

När finansmannen dog upphörde bidraget till 5-åringen

1 av 2 | Foto: PONTUS HÖÖK
Cristina Stenbeck
NYHETER

Jan Stenbeck var miljardär när han dog.

Men hans utomäktenskaplige son får i dag inte ens underhållsbidrag.

– Barnet har därför stort intresse av att boutredningen påskyndas, skriver pojkens ombud, advokat Per Gratte, till Svea hovrätt.

Striden om miljardarvet är långt i från avgjord. På ena sidan står Jan Stenbecks barn inom äktenskapet - Hugo, Cristina , Sophie och Max.

På den andra Stenbecks femårige son som han fick med en älskarinna.

Den lille pojken har ännu så länge inte fått ta del av rikedomen. Han får i dag inte ens bidrag till sitt uppehälle.

– Det underhållsbidrag som Jan Stenbeck betalade ut har upphört och barnet har därför ett stort intresse av att boutredningen påskyndas, konstaterar pojkens ombud, Per Gratte.

Men pojkens fyra halvsyskon verkar inte ha någon brådska. Nyligen lämnade de in en protest mot den boutredningsman som har tillsatts och vill helst att arvstriden avgörs i Luxemburg.

Enligt de fyra barnen ska boutredningsmannen Magnus Kindstrand anses som jävig efter ett tidigare uppdrag i samband med boutredningen efter Jan Stenbecks mor, Märtha Stenbeck.

Kindstrand företrädde då Jan Stenbecks systerdotter.

Men advokat Per Gratte som företräder Stenbecks femårige son anser inte att det förekommer jäv och kräver att boutredningsmannen ska godkännas.

Gratte menar att de fyra barnen hela tiden försöker förhala ärendet.

–Barnen Stenbecks sätt att försvåra det yngsta barnets lagliga rätt till arv efter fadern och deras ovilja att tillhandahålla upplysningar om boet är för mig synnerligen stötande, skriver Gratte till Svea hovrätt.

I väntan på att processen ska avgöras så får Stenbecks förre älskarinna nu ensam stå för försörjningen av sin son.

Pojken föddes 1997 och är resultatet av en kortare relation mellan Jan Stenbeck och en servitris på finansmannens krog i Gamla stan i Stockholm.

Faderskapet avslöjades först efter Stenbecks död den 19 augusti förra året.

Richard Aschberg