Irak hotar att angripa Kuwait

NYHETER

Kuwait kan bli mål för ett angrepp från Irak.

Det sa Iraks vice premiärminister Tareq Aziz i en intervju igår.

Tareq Aziz lovade att Irak ska förbättra samarbetet med FN:s vapeninspektörer.

Men han lovade också att Irak kommer att slå tillbaka om landet blir angripet.

-  Kuwait är ett slagfält. USA-soldater är i Kuwait och förbereder sig för angrepp på Irak, sade Aziz som inte kunde utesluta att hans land skulle slå tillbaka mot Kuwait om USA invaderar därifrån.

- Vi slår förstås tillbaka mot amerikanska soldater oavsett varifrån de inleder sin aggression mot Irak.

- Det är legitimt, sade Aziz.

Uttalandena gjordes i en intervju med den kanadensiska TV-kanalen CBC efter att FN:s vapeninspektörer tidigare under kvällen i sin rapport kritiserat Irak för bristande samarbetsvilja i samband med vapeninspektionerna.

Saknar ”substantiellt samarbete”

FN:s chefsinspektör, Hans Blix, sade att Irak har samarbetat vad det gäller tillgång till olika platser men att han saknar ''substantiellt samarbete''.

- Irak måste deklarera allt, det räcker inte att öppna dörrar. Vi behöver dokument och andra bevis. Vapeninspektioner är inte att leka katt och råtta, de ska leda till tillit, sade han till FN:s säkerhetsråd.

Aziz hävdade att det bara finns två områden av meningsskiljaktigheter mellan Irak och inspektörerna: huruvida amerikanska spionplan, så kallade U2-plan, får flyga över Irak och villkoren för inspektörernas förhör med irakiska vetenskapsmän.

- Alla andra sidor av samarbetet har tillgodosetts och vi lovar att vara än mer tillmötesgående i framtiden som svar på deras behov och på ett sätt som tillfredsställer dem, sade han.

Beredda att slå tillbaka

Aziz klargjorde också att Irak kommer att slå tillbaka om landet blir angripet:

- Amerikanerna lurar sig själva om de tror att de kommer att bli mottagna med blommor. De kommer att bli mottagna med kulor, inte blommor.

Simone Söderhjelm, TT