Norskt plan bombade bunker

NYHETER

OSLO

Den i särklass mest massiva militäraktionen i Afghanistan på nästan ett år sattes natten till tisdagen in mot en grupp rebeller i de afghanska bergen. För första gången sedan andra världskriget deltog norska stridsflygplan i fientligheter.

Överste Roger King, talesman för den amerikanska armén, sade att 18 anhängare till förre premiärministern Gulbuddin Hekmatyar, ledare för Hezb-i-Islami, dödades under striderna.

  Rykten säger att den tidigare milisledaren håller på att organisera en motståndsrörelse i Afghanistan mot vad han anser är en amerikansk ockupation. Därför har amerikanska soldater ökat sin aktivitet i landet på sistone.

  Enligt afghanska källor stupade också minst en afghansk soldat i de nattliga striderna, som utbröt sedan amerikanska soldater hade blivit beskjutna när de genomsökte ett inhägnat område nära staden Spin Boldak i södra Afghanistan.

Rebellfäste

  Amerikanerna tillfångatog två av angriparna, som sedan avslöjade var 80 rebeller gömde sig uppe i bergen. Den följande flygunderstödda markoffensiven mot rebellfästet beskrevs som den våldsammaste i landet sedan i mars i fjol. Bland annat användes amerikanska B 1-plan, Apachehelikoptrar och europeiska F 16-plan i attackerna, rapporterade Reuters. Allt som allt släpptes ett tjugotal bomber.

  Ett norskt F 16-plan deltog i anfallet. Det var första gången som Norge haft stridsuppdrag med bombfällning. Det var också första gången sedan andra världskriget som norskt flyg deltog i strider i andra länder.

  Planet släppte två laserstyrda 250-kilosbomber mot en bunker, och reaktionerna i Norge lät inte vänta på sig. En ledamot från Sosialistisk Venstreparti krävde att Osloregeringen inför stortinget redogör exakt för de överväganden som ledde till stridsdeltagandet.

Lång tid

  Enligt försvarsminister Kristin Krohn Devold har regeringen dock agerat till hundra procent inom de ramar som stortinget tidigare har angivit. Norska F 16-plan skickades till Afghanistan redan i höstas.

  - Det överraskande är kanske att det har tagit så lång tid som fyra månader innan norska plan släppte bomber, sade hon till nyhetsbyrån NTB.

  - Alla regler och rutiner följdes.

  Norge deltar i två operationer i Afghanistan. Den ena är den internationella säkerhetsstyrkan Isaf, som har huvudansvaret för att stabilisera situationen i och utanför huvudstaden Kabul. Den andra är den av USA ledda operationen Enduring Freedom som syftar till att krossa terrornätverket al-Qaida.

  Förutom flyg har norska minröjare och fältjägare deltagit. Bara flygdeltagandet omfattar 130 norrmän och väntas pågå till den 1 april i år.

TT-NTB