Wifstrand ny chefredaktör på DN

NYHETER

Dagens Nyheters chefredaktör Hans Bergström slutar och flyttar till USA.

Han ersätts av Jan Wifstrand, tidigare chefredaktör på Sydsvenska Dagbladet.

Bergström har jobbat på tidningen i 16 år varav 8 som chefredaktör.

I samband med tisdagens styrelsemöte meddelades oväntat att Jan Wifstrand utsetts till ny chefredaktör.

Bergström slutar redan i månadsskiftet.

- Det stämmer, säger Hans Bergström.

- Och jag ska aldrig mer bli anställd.

Bergström slutar på egen begäran och säger att han informerade DN:s styrelse redan i oktober.

- Jag meddelade att jag ville fullfölja mitt ansvar när det gäller besparingsprogrammet och nya DN men när det var fullgjort tänkte jag lämna.

- Jag ställde upp för två år sedan för att etablera systemet med en enda chefredaktör för hela tidningen. Men det var klart redan då att var för en begränsad period.

Blir fri skribent

Hans Bergström lämnar både DN och Sverige och flyttar till USA på heltid.

- Jag vill få tid för mer av eget skrivande och forskning. Och jag är gift med en amerikansk medborgare, säger Bergstöm, som även är docent vid Göteborgs universitet.

Paret äger ett hus i Florida och har också en gård uppe vid Stora sjöarna.

- Där ser det ut som Värmland ungefär. Vi planerar att flytta i vår någongång.

Hans Bergström släppter inte kontakten med DN utan fortsätter som fri skribent.

"Inga motsättningar"

DN:s styrelseordförande Thomas Axén förnekar att det skulle ligga någon form av motsättningar bakom det överraskande beskedet att Hans Bergström lämnar chefredaktörsstolen.

-När Hans tillträdde så visste vi att det skulle vara en tidsbegränsad uppgift, men det är ju nödvändigtvis inte något man går ut och säger. Vi valde ändå att tillsätta honom för vi trodde att han skulle kunna göra bra saker med tidningen, säger Axén till TT.

- Det fanns heller ingen tanke från styrelsens sida att Hans Bergström skulle genomföra de omfattande rationaliseringarna på DN för att därefter bytas ut mot en ny kraft. Det är en metod som annars inte är helt ovanlig inom näringslivet.

"Inget misslyckande för ledningen"

Thomas Axén håller inte med om att de täta chefredaktörsbytena på Expressen och DN är ett misslyckande för Bonnierledningen.

-Det här signalerade Hans Bergström för länge sedan så vi har haft gott om tid. Det har inte funnits någon dramatik och det har inte påverkat arbetet. Ingen har misslyckats eller avgår för att han inte kan göra det som krävs. I Expressens fall har det berott på att upplagan gått dåligt eller på resultatet av popularitetsomröstningar, så jag tycker inte att det är jämförbart.

Wifstrand ensam chefredaktör

Bergströms efterträdare Jan Wifstrand blir även han ensam chefredaktör.

- Jag kommer att stå för effektivitet så mycket jag någonsin kan. Det är en utmaning att hela tiden göra ett bättre jobb, sade Jan Wifstrand, som också lovar att försöka förbättra innehållet i hela tidningen.

-Jan Wifstrand har en bred erfarenhet och bakgrund och goda kunskaper om hela mediaområdet, men kan också Dagens Nyheter väl. Vi är glada över att han nu återvänder till Dagens Nyheter, säger DN:s styrelseordförande Thomas Axén till dn.se.

Wifstrand arbetade på DN mellan 1985 och 1991. Först som reporter och sedan som chef för ekonomiredaktionen och biträdande redaktionschef.

Han var chefredaktör för Sydsvenska Dagbladet 1992-1998 och 1999 arbetade han som konsult åt norska Schibsted, som bland annat äger Svenska Dagbladet och större delen av Aftonbladet.

Därefter grundade han nyhetsbrevet Rapidus i Öresundsregionen.

Caroline Olsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM