"Sharon - kung av Israel"

Katastrofval för Arbetarpartiet

1 av 2 | Foto: Reuters
Jublande Sharonsupportrar.
NYHETER

JESUSALEM

Premiärminister Ariel Sharons Likudparti vann som väntat parlamentsvalet i Israel och får 36 mandat, enligt israelisk tv:s vallokalsenkät.

  Arbetarpartiet gjorde sitt sämsta val i Israels historia.

- Sharon - kung av Israel! skanderade Likudanhängarna på valvakan i Tel Aviv på tisdagskvällen.

  Och även om Sharon har svåra koalitionsförhandlingar framför sig innan han och Likud kan riktigt njuta av segern är den anmärkningsvärd: han är den förste sittande premiärministern på 20 år som lyckas bli återvald, och detta trots att han minst sagt har misslyckats med sina tidigare vallöften om fred och säkerhet.

  Enligt israeliska kanal 1:s undersökning, som presenterades efter vallokalernas stängning klockan 22 israelisk tid, får högerpartiet Likud 36 av parlamentet knessets 120 mandat. Det är lite bättre än väntat, medan det förr om åren så dominerande Arbetarpartiet gick ännu sämre än väntat med 18 mandat, enligt vallokalsundersökningen.

Shinui trea

  Ett minst lika viktigt resultat är att missnöjespartiet Shinui ser ut att bli tredje största parti med 14 platser. Shinui, som hade bara ett mandat för fyra år sedan och i det senaste knesset haft sex, har gjort kometkarriär på att förespråka ett mindre religionsdominerat Israel, med mindre makt för de ortodoxt judiska partierna.

  Shinuis excentriske ledare Yosef "Tommy" Lapid, med bakgrund som tv-profil, väntas nu få en avgörande roll när Sharon ska försöka få ihop över 60 mandat till en koalitionsregering.

Småpartier

  I de första kommentarerna på tisdagskvällen upprepade dock Likudföreträdare att de hoppas på samma sak som tidigare: att det blåslagna Arbetarpartiet ställer upp i en nationell samlingsregering. Detta har Arbetarpartiledaren Amram Mitzna svurit att inte gå med på.

  Den gängse bedömningen var därför att Sharon ska försöka få ombord Shinui och något av de inte fullt så extrema småpartierna på högerkanten.

  Mitzna är en av valets stora förlorare, liksom den israeliska demokratin - enligt arméradion blev valdeltagandet bara 64 procent, det i särklass lägsta i de israeliska parlamentsvalens historia. Israelerna är uppenbart trötta på de ständigt sprickande regeringarna, och de väntar sig inte att nästa regering ska hålla så länge heller.

"Historiskt misstag"

  Även palestinierna och deras president Yasser Arafat kan placeras på valets förlorarsida. Palestinska företrädare har öppet sagt att de skulle föredra Mitzna, vilket inte är så konstigt eftersom han är den ende som sagt att han skulle kunna tänka sig att fredsförhandla med den utfryste Arafat.

  - Detta är ett hårt slag mot en fredlig uppgörelse. Israelerna har begått ett historiskt misstag som de och palestinierna kommer att ångra, sade palestiniernas informationsminister Yasser Abed Rabbo till nyhetsbyrån Reuters.

Henrik Samuelsson/TT