Irak: Blix förvränger verkligheten

NYHETER

BAGDAD.Irak anklagade på tisdagen FN-inspektörernas chef Hans Blix för att ha givit en

  förvriden bild av verkligheten i sin rapport till FN:s säkerhetsråd. Men Bagdadregimen lovade trots det att fortsätta samarbetet med FN:s vapeninspektioner.

Saddam Husseins rådgivare Amir Rashid uttryckte högljutt sin stora besvikelse över den beskt formulerade FN-rapporten, som lades fram för säkerhetsrådet i måndags.

  - Vissa saker har blivit uppblåsta och förstorade, medan viktiga andra frågor har förminskats eller utelämnats helt. Irak har offrat mycket av sin säkerhet för att underlätta för Unmovic och IAEA, sade han och hötte med fingret mot den samlade presskåren.

  I sin rapport till säkerhetsrådet sade Blix att Irak ännu inte helhjärtat har accepterat FN:s krav på nedrustning, och att massförstörelsevapen fortfarande kan finnas i landet. Några konkreta bevis för sådana har dock inspektörerna inte funnit.

  - Vi kan inte hamna i en situation där vi är skyldiga tills vi har bevisat vår oskuld. Det måste vara ett samarbete med inspektörerna, kontrade Rashid.

Forskare har vägrat

  Den glasögonprydde rådgivaren var missnöjd med att rapporten inte tog upp Iraks syn på de olösta frågorna kring FN:s begäran om spaningsflyg samt privata forskarintervjuer.

  Irak lovade i förra veckan att "uppmuntra" forskare med kunskap om massförstörelsevapen att ställa upp på privata intervjuer med FN-inspektörerna.

  Tidigare på tisdagskvällen sade inspektörernas talesman Hiro Ueki att Unmovic hittills har begärt 16 privata intervjuer, den senaste gången var i måndags. Samtliga forskare har vägrat, och krävt att ett vittne från myndigheterna ska närvara.

  Detta ses av USA som ett exempel på irakiskt icke-samarbete, men Bagdadregimen hävdar att det är upp till forskarna själva om de ska intervjuas.

  Rashid sade också att Irak är redo att reda ut Blix frågor kring försvunna lager av mjältbrandsbakterier och nervgas av typen VX, som Saddam Hussein förfogade över vid tiden för Kuwaitkriget.

  Enligt Irak producerades medlen bara på försök och de ska sedan ha blivit förstörda.

  - I det läget kan vi inte förstå vad det spelar för roll exakt hur mycket som producerades, sade Rashid.

Är redo

  Trots sin besvikelse hävdade han dock att Irak är berett att fortsätta samarbetet med vapeninspektörerna, och dessutom trappa upp samarbetet till den "aktiva" sort som Blix krävt.

  - Man kan alltid anstränga sig lite extra. Vi är redo, sade Rashid.

  Blix kritik mot Irak i säkerhetsrådet hörde uppenbarligen till sådant som Saddam Hussein inte vill att det irakiska folket ska få veta. I måndags kväll nämndes rapporten knappt alls på tv-nyheterna. Den inflytelserika tidningen Babel, som ägs av Saddam Husseins son Uday, hade på tisdagen endast en liten notis om saken på sidan tre.

  Där framgick enbart att Blix och IAEA-chefen Mohamed ElBaradei hade framträtt inför FN:s säkerhetsråd - inget nämndes om det kritiska innehållet i själva rapporten.

Chatta om Bushs tal till nationen

Tomas Härenstam/TT

ARTIKELN HANDLAR OM