Nattklubbar och pubar riskerar totalt rökförbud

Röken dubblar risken för cancer hos personalen

NYHETER

Rökförbud även på puben, nattklubben, i baren eller på kafé.

Det tycker Folkhälsoinstitutet.

Lagändringen ska tvinga bort röken från serveringarna.

Det är Statens folkhälsoinstitut som vill ha bort rökningen helt inte bara från restauranger.

Förbudet skulle omfatta alla serveringsställen, även kaféer, barer, pubar och nattklubbar.

Enda undantaget blir ställen med avskilda rum.

En lagändring ses som en nödvändighet för att få bort röken från serveringarna.

Cancerrisken högre för krogpersonal

Huvudargumentet är att restauranganställda löper mellan två och tre gånger så stor risk som andra yrkesgrupper att dö i lungcancer på grund av all rök på deras arbetsplats.

-Passiv rökning är alltså en oacceptabel arbetsmiljörisk, säger Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren.

Det skulle ta för lång tid att skapa rökfria serveringar genom frivilliga överenskommelser med branschen, anser Folkhälsoinstitutet. Därför behövs en lag som tvingar fram detta.

Rökrum utan mat

Förbudet skulle omfatta alla serveringsställen, även kaféer, barer, pubar och nattklubbar. Enligt förslaget, som på tisdagen lämnades över till regeringen, ska det finnas möjlighet att inrätta särskilda rökrum för gästerna. De rummen måste i så fall vara ordentligt avskilda från resten av lokalen och ha bra ventilation. Det ska dessutom vara förbjudet att ta med sig mat eller dryck till rökrummen.

Regeringen har satt upp ett mål om att krogarna ska vara rökfria redan nästa år, men det tror Folkhälsoinstitutet är orealistiskt. Det krävs mer tid till förberedelser och även om rapporten inte ger något officiellt förslag på när förbudet ska införas nämns 2005 som en möjlig tidpunkt.

"Drabbar inte ekonomiskt"

Enligt utredningen visar studier från andra länder att ett förbud inte drabbar branschen ekonomiskt, utan att det snarare kan resultera i fler gäster. Men den tron delas inte av krögarna själva, enligt Mats Hulth, VD för Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR).

-De är oerhört oroliga att omsättningen skulle minska om man inför rökförbud. De som röker skulle inte stanna på restaurangerna lika länge som i dag. Sverige är redan i dag det land där befolkningen går minst på restaurang i hela EU. Omsättningen är låg och lönsamheten är inte särskilt bra, säger han.

Tekniska lösningar

SHR ska ha ett möte med folkhälsominister Morgan Johansson i februari för att framföra sina åsikter.

-Vi skulle kunna tänka oss en kompromiss som innebär att man har rökfritt i matsalar och liknande, men att man accepterar rökning i pubar, barer och nöjesrestauranger, säger Mats Hulth.

Branschorganisationen tror att arbetsmiljön för serveringspersonal skulle förbättras med tekniska lösningar som inte har prövats och som Folkhälsoinstitutet har avfärdat som otillräckliga.

-Det går att åstadkomma väsentligt bättre miljöer om man sätter in förbättrad ventilation och luftrening. Men det är ingen som vågar investera i dag med hänsyn till att det kan komma ett rökförbud, säger Mats Hulth.

Daniel Persson/TT