Han festar- med tungt kriminella

NYHETER

Hans klienter blir ofta hans vänner.

Här står Thomas Martinson, 53, på en privat bjudning tillsammans med flera tungt kriminella.

Den som klappar honom på ryggen är råndömde skådespelaren

Liam Norberg. Bredvid står svenska Hells Angels ledare Thomas Möller.

En dunk i ryggen, "bröder" emellan. Bilden skulle kunna vara tagen ur en amerikansk maffiafilm, men den är autentisk, tagen i Sverige för några år sedan - på en privat tillställning.

En leende Thomas Mar-tinson hälsar glatt på en av sina forna klienter, skådespelaren Liam Norberg, känd från filmen "Sökarna" och tidigare dömd till tio års fängelse för grova rån.

Liam Norberg, som i dag har avtjänat sitt straff, är bara en av de många kända klienter som Thomas Martinson har försvarat genom åren.

Klienter som har blivit hans bekanta och som stjärnadvokaten umgås med privat. Något som både polis, åklagare och andra advokater reagerat på.

"En del av jobbet"

Själv anser han det som en naturlig del av jobbet.

- Tycker jag att en person är trevlig så träffar jag honom privat, oavsett om polis, åklagare eller någon annan tycker att det är en klandervärd person eller vad någon tycker om mig. Men det betyder inte att jag sätter mina klienter hemma vid middagsbordet eller umgås familjevis, sa Thomas Martinson i en intervju i tidningen Slitz för några år sedan.

Han är omstridd och har ibland fått hård kritik för sitt sätt att agera, både i och utanför rättssalen, just på grund av vanan att umgås med sina klienter privat.

Han har kallats "arrogant" och "teatralisk".

Mafioso-looken, med det långa bakåtslickade håret, de färggranna slipsarna och den aggressiva och tuffa stilen i rättssalarna väcker känslor. Thomas Martinson är en "slugger" - och trots kritiken vinner han också respekt, för sitt sätt att hantera sina mål.

Redan som barn bestämde han sig för att bli advokat - efter att ha sett "Perry Mason" på tv.

I dag har han profilerat sig som "maffians advokat".

"Joksos" försvarare

Han försvarade till exempel Dragan Joksovic, "Jokso" den utpekade torpedkungen som senare mördades på Solvalla, i februari 1998. Thomas Martinson var en av gästerna på hans begravning i hemstaden Podgorica i Montenegro - inbjuden av familjen.

En annan av gästerna på begravningen var den serbiske krigsförbrytaren Arkan, som för tre år sedan sköts ihjäl på ett lyxhotell i Belgrad.

Thomas Martinson har varit i blåsväder förut.

I mitten av 1990-talet ordnade han ett lån på

370 000 kronor åt en annan av sina klienter som utpekats som maffialedare, i den så kallade Uppsalamaffian, och anklagades för att själv vara inblandad i maffiaaffärerna.

Justitiekanslern, JK, ansåg att lånet och dess villkor stod i strid med advokatyrket och begärde därför att Högsta domstolen skulle ge Martinson en varning.

Advokatsamfundet och HD ansåg dock inte att någon varning var befogad.

Som advokat är han lika eftertraktad i dag. Många av de grövsta brottslingarna i landet har anlitat just honom - som Zethraeus.

Många kända mål

Martinson har genom åren haft en rad uppmärksammade mål, som mordet på syndikalisten Björn Söderberg, där han försvarade en av de dömda nazisterna.

Bland hans klienter finns också den utpekade nazistledaren Niclas Löfdahl, men även kändisar som popkillarna i Kent och en hyllad Dramatenskådespelare.

Den senast uppmärksammade rättegången var kopplerimålet i Västerås, där en 24-årig kvinna hållits fången i en lägenhet och tvingats sälja sex av två män. Martinson gick hårt åt den kvinnan och ställde ingående frågor om hennes sexliv - något han fick mycket hård kritik för.

Nu riskerar han själv att bli utfrågad i en rättssal - på de anklagades bänk.

Anders Johansson, Kerstin Nilsson