Nikita fixar allt åt matte

Rottweilern är personlig assistent åt Nicole, 10

1 av 3
ALLTID REDO Rottweilern Nikita hjälper Nicole, 10, av med strumpan. Hunden kan också hämta saker åt sin matte, bära väskan, handla i kiosken och mycket annat. Nikita är Nicoles bästa vän och trygghet.
NYHETER

ÄLGHULT

Nicole Bark, 10, lider av reumatism. Hon behöver hjälp nästan dygnet runt.

Det får hon av sin bästa kompis - rottweilern Nikita, 4.

Som vadå?

Scenen är nästan lite overklig. Nicole sitter i tv-soffan och läser läxor. När hon upptäcker att hon saknar en skolbok som ligger ute i köket ropar hon på sin hjälpreda:

- Nikita, kom med boken!

Vips, så är uppdraget uträttat.

Så där håller det på. Nikita är vaken för varje liten vink från matte. Hämtar fjärrkontrollen, plockar upp pennor och suddgummin, kommer med en påse ostbågar, lyfter telefonluren, drar av strumporna, bär tröjan till tvättkorgen.

Hunden ger trygghet

- Hunden fungerar som personlig assistent till Nicole, förklarar mamma Carola Bark, 33, som specialiserat sig på att träna service- och räddningshundar.

- Poängen är inte bara all hjälp Nicole får av sin hund, utan kanske framför allt att hon känner trygghet. Hon har sin bästis hos sig hela tiden - också på natten.

Nicoles reumatism upptäcktes när hon var två år. Periodvis har hon mycket svårt att röra sig och tvingas sitta i rullstol.

Då betyder den personliga assistentens insatser extra mycket.

- Hon följer med när jag är ute i min permobil och hjälper mig med allt möjligt.

- Tja, handlar i kiosken, bär väskan och sånt. Och om jag blir jättetrött och vill att mamma ska komma så skickar jag hem Nikita med en larmrulle.

"Världens snällaste"

Stoltheten riktigt lyser om Nicole när hon berättar om sin duktiga hjälpreda.

- En rottweiler är världens snällaste och inte alls farlig som många tror. När jag blir stor ska jag också träna hundar.

Servicehund - personlig hjälpreda

Ebba von Essen