Rör inte min festcigg

Folkhälsoinstitutet vill förbjuda rökning på krogen

NYHETER

Snart kan du bli tvungen att fimpa på krogen.

Folkhälsoinstitutet vill förbjuda all rökning på restauranger, kaféer och barer.

- Det kan bli verklighet redan om två år, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet.

Foto: JERKER IVARSSON
"LÖJLIGT" Peter Crichlow, 29, vill kunna ta en cigarett när han går ut på krogen. Folkhälsoinstitutets förslag på rökfria restauranger, barer och kaféer tycker han är löjligt. - Det är inte intressant för mig att gå på en rökfri krog, säger han.

Restaurangpersonal löper två till tre gånger större risk för att få lungcancer jämfört med andra yrkesgrupper - på grund av all rök på arbetsplatsen.

Dessutom är många människor med luftvägsproblem utestängda från nöjesliv.

Enligt Folkhälsoinstitutets förslag ska det vara möjligt att ha särskilda rökrum för gästerna, men dit ska det inte vara tillåtet att ta med mat och dryck.

"Tidigast om två år"

Förslaget lämnades till folkhälsominister Morgan Johansson i går. Regeringen har som mål att alla krogar ska vara rökfria redan nästa år - men det tror Gunnar Ågren är orealistiskt.

- Det är mer rimligt att tro att förslaget genomförs under 2005, säger han.

En kompromiss med tillåten rökning i kombination med regler om luftrenare och luftkonditionering tror han inte på.

- Nej, studier visar att många farliga ämnen från cigarettröken ändå stannar kvar i luften.

Rökfria krogmiljöer har genomförts på vissa håll i USA. Enligt undersökningen har studier visat att ett rökförbud inte drabbar restaurangbranschen ekonomiskt. Tvärtom kan det resultera i nya och flera gäster.

"Stannar inte lika länge"

Men den tron delas inte av de svenska krögarna, enligt Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

- De är mycket oroliga att omsättningen ska minska. Om besökarna inte får röka stannar de inte lika länge på krogen.

- Sverige är redan i dag det land där folk går minst på restaurang i hela EU, säger han.

Ayhan Demirkiran, restaurangchef i Stockholm, tror inte heller på förslaget.

- Ingen skulle följa ett sådant beslut. Det skulle sluta med att serveringspersonalen fick ägna hela kvällarna åt att jaga rökare.

500 personer dör varje år av passiv rökning

Viktoria Martinsson