Storseger för Sharon i israeliska valet

Vill ha koalition med arbetarpartiet

NYHETER

Premiärminister Ariel Sharons Likudparti vann övertygande det israeliska valet. I sitt segertal inbjöd Sharon de övriga partierna att forma en bred nationell koalition för att bekämpa terror och ekonomiska kriser.

Foto: ap
Ariel Sharon vann det israeliska valet stort trots lågt valdeltagande.

Trots de stora valframgångarna, Likud nästan fördubblade sina mandat i det israeliska parlamentet knesset, är Sharon långt från egen majoritet. Hans nästa uppgift blir att forma en hållbar regering.

- Jag ska tala med alla sionistpartier och uppmana dem att vara med i en nationell samlingsregering som ska bli så bred som det bara är möjligt. Jag tänker inte försöka bilda en regering med den extrema högern, sade Sharon.

Talet var en klar uppmaning till det tilltufsade Arbetarpartiet - som krympt från 25 till 19 parlamentsplatser - att glömma partiledaren Amram Mitznas vägran att delta i en regering som leds av Sharon.

- Trångsynta politiska hänsynstaganden till det som sagts i valstridens hetta får inte bli ett hinder för nationell enhet nu, sade Sharon.

- Det som enar oss är viktigare än det som skiljer oss, sade han syftande på ''terrorister och ekonomiska kriser'' som drabbar landet.

Mitzna stannar utanför

Men Mitzna sade i ett tal där han erkände valnederlaget, det största i partiets historia, att han nu ska leda sitt parti i opposition och inte tänker utsätta sig för att ingå i en ny Sharonregering.

- Jag har inte för avsikt att i utbyte mot ministerposter tjäna som alibi i en regering som förnekar vårt hopp och den väg vi valt, sade Mitzna i ett tal till sitt parti.

Med Arbetarpartiet utanför regeringen och Shinui, som vägrar att delta i en regering som innehåller ortodoxa judiska partier, ser Sharon ut att hamna i en ren högerregering, oavsett sina uttalanden om motsatsen.

- Om det inte finns något alternativ och Arbetarpartiet trilskas, blir det en högerregering med mer än 70 platser i parlamentet, sade Likuds hök Tzahi Hanegbi.

När samtliga röster räknats hade Sharons högerparti Likud fått 37 av de 120 platserna i knesset. Arbetarpartiet hamnade på 19 mandat och Shinui som motarbetar de ortodoxa judiska partierna på 15. Högerpartierna tog sammanlagt 51 mandat, ultrahögern 16, centern 19 och vänsterblocket 34. Valdeltagandet hamnade på 69 procent, det sämsta hittills.

TT