Hollywood för fred

Många världsstjärnor har protesterat mot krigsplanerna

1 av 3
NYHETER

Den amerikanske skådespelaren Sean Penn protesterar i ett öppet brev till USA:s president mot anfallsplanerna på Irak.

Aftonbladet publicerar idag brevet.

Susan Sarandon, Martin Sheen, George Clooney är andra världsstjärnor som protesterat.

Fler än 100 artister undertecknade i november ett annat öppet brev till presidenten. Där säger de bland annat att ett krig mot Irak skulle ”öka sannolikheten för terroristattacker, skada ekonomin och underminera världens syn på vår moraliska hållning.”

Ett dussin av dem framträdde tillsammans när brevet blev offentligt.

I spetsen var Martin Sheen, aktuell i sin roll som presidenten i tv-serien Vita Huset.

Han sade bland annat att han trodde att en av George Bushs drivkrafter var personlig – den amerikanske presidentens pappa, som också var president, lyckades inte fullt ut när han startade Gulfkriget.

- Jag tror han vill leverera Saddams huvud till sin pappa och på så sätt få ett erkännande. Det är min personliga åsikt, jag vet inte om jag har rätt, jag hoppas inte, sa Sheen.

Bland de närvarande var också Mike Farrell, känd från MASH.

Andra som undertecknat brevet är skådespelarna Susan Sarandon och hennes man Tim Robbins, Kim Basinger, Helen Hunt, Olympia Dukakis, regissören Jonathan Demme.

Gillian Anderson och David Duchovny från Arkiv X har också skrivit på, liksom Matt Damon, Lily Tomlin och Elliott Gould.

Musikerna i R.E.M., Michael Stipe, Peter Buck och Mike Mills har skrivit på tillsammans med andra musiker, bland annat Bonnie Raitt.

Andra kända stjärnor som öppet kritiserat krigsplanerna är Danny Glover och George Clooney.

Läs också:

Simone Söderhjelm