Cypernsamtal flyttas av rädsla för mjältbrand

FN-sändebud fick brev med vitt pulver

NYHETER

NICOSIA

De cypriotiska återföreringssamtalen flyttades på onsdagen från FN:s bas på Cypern som en försiktighetsåtgärd sedan ett brev innehållande ett vitt pulver skapat oro.

FN:s fredsstyrka spärrade av alla tillfartsvägar till den plats där de cypriotiska återföreningssamtalen skulle hållas efter misstankar om ett mjältbrandsattentat då FN-sändebudet Alvaro de Soto hade fått ett brev som innehöll ett vitt pulver.

Pulvret visade sig sedan vara ofarligt.

AFP:s sagesman sade att de Sotos sekreterare höll på att öppna posten på onsdagsmiddagen när det vita pulvret, som befarades innehålla mjältbrandssporer, rann ut ur ett av breven. En FN-talesman bekräftade sedan att man spärrat av efter att ha funnit ett misstänkt vitt pulver i post ställd till de Soto.

Tekniker undersökte

Enligt talesmannen var FN-styrkor genast försatta i beredskap och försiktighetsåtgärder vidtogs.

- Området kring de aktuella kontoren spärrades av och en utredning påbörjades av FN-styrkans militärpolis, sade talesmannen Brian Kelly.

Laboratorietekniker undersökte pulvret som ''inte bedömdes som farligt''. Kelly kunde inte säga vad pulvret bestod av eller var det kommit ifrån.

Kontoret är beläget 100 meter från den gamla terminalen på Nicosias internationella flygplats där de cypriotiska återföreningssamtalen skulle hållas. Flygplatsen är en FN-kontrollerad buffertzon mellan den norra och södra delen av den delade ön.

Mötet flyttades

Onsdagskvällens möte mellan den grekcypriotiska ledaren Glafkos Klerides och hans turkcypriotiska kollega Rauf Denktas fick flyttas till ett tomt hotell i det ingenmansland som delar huvudstaden.

Alvaro de Soto var vid händelsen i Ankara och träffade ledaren för Turkiets styrande parti, Recep Tayyip Erdogan.

Veckorna efter terrorattackerna den 11 september 2001 sändes flera brev innehållande den dödliga mjältbrandssmittan till medier i New York, Washington och Florida. Fem personer dog och 23 insjuknade.

TT-Reuters