Svensk polis: ”Nya Palmespåret är en bluff”

Sydafrikaspåret avfärdas som underrättelsesvindleri

NYHETER

STOCKHOLM

Det nya Sydafrikaspåret i spaningarna efter Olof Palmes mördare är troligen en bluff.

Palmeutredarna har hört den utpekade agenten och tror inte längre att han har något med mordet att göra.

Rikskriminalens chef Lars Nylén bekräftar för TT att Palmegruppen de senaste dagarna hört den utpekade agenten utomlands. Det har hållits två förhör med mannen. Med vid förhören har Palmeåklagaren Agneta Blidberg och två mordutredare varit.

Nylén framhåller att förhören skett enligt gällande internationella regler.

- Informationen vi fått under förhören ska nu analyseras, men det står helt klart att förhören stärker våra tidigare teorier om att det här handlar om ett underrättelsesvindleri, säger Lars Nylén.

Han tillägger att förhören underlättades av att agenten själv varit så positiv till att vilja bli hörd.

Lars Nylén säger inte rakt ut att agenten inte har något med mordet att göra men förklarar i bildspråk att "pilen pekar mot detta".

Han tonade ned betydelsen av det nya spåret redan när uppgifterna avslöjades för en dryg vecka sedan. Han varnade då för risken att bli lurad av falska påståenden om vem som mördat Olof Palme.

En fristående grupp med den svenske affärsmannen Kent Ajland i spetsen tog för ett par år sedan fram en dokumentation om mordet på statsminister Olof Palme. I denna pekas en sydafrikansk säkerhetsagent ut som mördaren. Motivet uppgavs vara det svenska stödet till det tidigare bannlysta partiet ANC och fördömandet av apartheidregimen.

Agenten är en av många personer som under åren pekats ut som Olof Palmes mördare.

När den massmediala uppståndelsen om de nya uppgifterna blev för stor i förra veckan och agenten själv sade sig vilja bli hörd beslöt Palmegruppen att träffa honom.

Kjell Rynhag/TT