Svensk tonåring torterad i Kenya

Fritogs av kenyansk polis från religiös skola

NYHETER

En 16-årig svensk pojke har hållits fången i en religiös skola.

I måndags kväll slog polisen till under dramatiska former och räddade elva ungdomar – som hölls i kedjor och ska ha utsatts för tortyr.

– Han har berättat för ambassaden att han varit fången sedan i juni förra året, säger Kristina Östergren, vid UD:s pressjour, till aftonbladet.se.

Den 16-årige pojken valde själv att resa till Kenya för studera vid Khadija Islamic Institute of Discipline and Education i förorten Eastleigh, utanför huvudstaden Nairobi. Utbildningen är tvåårig och uppges kosta motsvarande 1 500 pund om året.

– Jag tror att föräldrarna trodde att deras barn lärde sig Koranen. Jag tror inte att de visste om de förhållanden deras barn levde under, säger polischefen Stephen Kimenchu till BBC.

Kastade stenar mot polisen

Polisen larmades av en av de elva pojkarna – som lyckades fly från skolan till ett sjukhus. Tillslaget blev dramatiskt. Polisen tvingades avfyra varningsskott i luften för att stoppa boende på skolan som kastade stenar mot dem.

Bland eleverna som befriades fanns – förutom den svenske pojken – barn från Kenya, Storbritannien, Etiopien, Nederländerna.

– Han blev fri i måndags då polisen stormade skolan. Han befann sig där tillsammans med andra skolelever, säger Kristina Östergren.

Personal från den svenska ambassaden har pratat med pojken och hjälpt honom att ringa sin mamma i Sverige

– Han sa att han mår bra, säger Kristina Östergren.

Nu kommer 16-åringen att undersökas av läkare – och åter förhöras.

Hölls i kedjor i trånga rum

Den kenyanska polisen ser mycket allvarligt på det inträffade. Pojkarna hölls i kedjor i trånga rum med dålig ventilation och ljus.

– Vi hittade barnen springande omkring i kedjor. Det var någon slags extrem isolering som du inte kan tänka dig äger rum i det här landet. Vi visste inget om detta tills vi kom dit i går, sa polischefen Stephen Kimenchu, som ledde tillslaget, på tisdagen.

Den kenyanska tidningen Daily Nation skriver att pojkarna förhördes under tisdagen. Fram växer en bild av tortyrliknande förhållanden.

– Hela upprinnelsen finns i tidningsuppgifterna. Pojken har inte varit lika ingående som de uppgifterna, säger Kristina Östergren.

De pojkar som talat med BBC har dock noggrant beskrivit förhållandena på skolan.

– Det var ett hemskt ställe, de kedjade fast båda benen och armarna och ibland händer och förtter tillsammans, säger en 16-åring från Leicester i Storbritannien.

Hängdes upp i taket i kedjor

– De slog dig vid lunch, vid middag och tog tag i både ben och händer och slog dig på skinkorna.

En annan pojke – från Kenya – berättar att han i fyra månader utsattes för tortyr.

Vi sov i kedjor, åt i kedjor, gick på toaletten i kedjor. Ibland hängdes vi upp i taket i kedjor och lämnades. Vi var tvungna att memorera Koranen och straffades om vi inte kunde läsa det utantill i klassrummet, säger pojken.

Skandalen skakar Nairobi. Lokala företrädare förkastar de metoder som tillämpats och betonar att islam aldrig kan tillåta att barn utsätts för sådan behandling.

Svenska utrikesdepartementet står i fortsatt kontakt med pojken och ska hjälpa honom hem.

– Han har i dag haft kontakt med sin mamma via telefon, säger Kristina Östergren.

Mattias Lundell