USA:s kustbevakning till Persiska viken

Ska skydda krigsfartyg mot självmordsattacker

NYHETER

Styrkor ur den amerikanska kustbevakningen skickas nu till Persiska viken.

Deras uppgift – att förhindra självmordsattacker mot amerikanska militära mål.

Den amerikanska kustbevakningen har inte skickats utomlands till eventuella stridszoner sedan Vietnamkriget. Men i veckan gav viceamiral James Hull omkring 600 militärer ombord på åtta fartyg resorder till Persiska viken.

Det handlar om åtta snabbgående patrullbåtar som ska skydda viktiga mål som örlogsfartyg, oljetankers och befälsbåtar. Jim McPherson, talesman för kustbevakningen, säger till nyhetsbyrån AP:

– Målsättningen är att stoppa hotande självmordsattacker.

Snart 180000 soldater

I tisdagsnattens tal till nationen var tonen hård mot Irak från president George Bush. Och ett krig rycker allt närmare – inom kort kommer ytterligare 120 000 soldater att ansluta till de drygt 60 000 som redan finns i regionen.

Vita husets talesman, Ari Fleischer, sa på onsdagen att man närmar sig det ”sista steget” och att bara ett smalt ”diplomatiskt fönster” kvarstår.

Försvarshögkvarteret Pentagon uppladdning pågår även på hemmaplan. Bara på onsdagen meddelades att ytterligare 15 718 soldater ur nationalgardet och reserven tagits i aktiv tjänst. Enligt AP har närmare 100 000 kallats in i aktiv tjänst och president Bush har möjlighet att ta ut upp till en miljon frivilliga soldater i aktiv tjänst.

Mattias Lundell