Ohly tar tåget - när Schyman tar taxi

De tillhör samma parti - lever i skilda världar

Foto: URBAN ANDERSSON
LÅGPRISALTERNATIVET Lars Ohly framstår som rena reaklippet för vänsterpartiet jämfört med Gudrun Schyman. Efterträdar-kandidaten väljer konsekvent det billigaste alternativet - och bor hellre gratis hos kompisar än på hotell.
NYHETER

När Gudrun Schyman åker taxi tar Lars Ohly tunnelbanan.

Och i stället för hotell Maxim i Paris väljer kronprinsen tältet i Finspång.

De tillhör samma parti - men lever i helt skilda världar.

Den tidigare väns-terledaren Gudrun Schyman åkte taxi för 55 635 kronor till och från Arlanda på två år. Trots att hon hade frikort med snabbtåget Arlanda Express. Dessutom försökte hon göra avdrag på resor och hotell som riksdag och parti hade betalat.

Om partiet väljer den hetaste kandidaten Lars Ohly till ledare så får de en man som nitiskt väljer det billigaste alternativet. Och redovisar vartenda kvitto - hur liten summan än är.

Till och med ett parkeringskvitto på tre kronor ville han ha ersättning för i september i fjol.

- Jag lämnar in nästan alla kvitton. Det kan handla om småpengar men man ska ju lämna in alla utlägg man har haft, säger han.

Till skillnad från Schyman väljer Ohly tåget när han ska till Arlanda.

- För mina behov är det helt onödigt att ta taxi. Tåget går snabbare och man kommer in mitt i stan.

Även de båda andra partiledar-kandidaterna Ingrid Burman och Camilla Sköld Jansson är snåla med skattebetalarnas pengar.

Vid en konferens i Göteborg valde Sköld Jansson exempelvis lågbudgethotellet Aveny. Notan slutade på 287 kr.

Lars Ohly går ännu längre i sin sparnit.

- Jag bor hellre hos kompisar när jag är ute och reser. Det är ofta mycket trevligare och sen kostar det ju ingenting heller.

Även EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt har vinnlagt sig om att verka sparsam med skattebetalarnas pengar. Han lämnar tillbaka 100 000 kronor av reseersättningen från EU varje år.

Joachim Kerpner, Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM