15-åring torterad i nio månader

Svensk pojke piskades och hölls kedjad i muslimsk skola

1 av 3 | Foto: BBC
FÄNGSLADES MED KEDJOR En av eleverna på den muslimska skolan berättar att pojkarna ibland hängdes upp i taket i kedjor. "Vi fick äta i kedjor, sova i kedjor och gå på toaletten i kedjor", säger pojken till BBC.
NYHETER

15-åringens halskedja och hål i örat blev för mycket för hans mamma.

Därför skickades han från Sverige för att uppfostras på en muslimsk skola i Kenya.

I nio månader var pojken fastkedjad - och piskades varje dag.

När polisen i Nairobi slog till mot skolan i måndags kväll fann de elva pojkar - den yngste 13 år - fastkedjade vid händer och fötter i ett litet mörkt rum med dålig ventilation.

Under sin vistelse på skolan tvingades pojkarna alltid sitta i bojor med hänglås. Och det var bara när pojkarna skulle gå på toaletten som de fick lämna rummet.

I maj förra året kom 15-åringen till skolan. Vissa av pojkarna har hållits fångna i tre år.

"Konflikt med mamman"

Förutom svensken kommer pojkarna från Storbritannien, Australien, Etiopien och Kenya.

Waweru Mugo är journalist på kenyanska Daily Nation. Han blev ögonvittne till den dramatiska polisrazzian och har pratat med den svenske pojken.

- Han berättade att han hamnade i konflikt med sin mor i Sverige när han började bära halskedja och tog hål i örat, säger Mugo.

Hans farbror, som bor i Kenya, föreslog att mamman skulle sända honom till en "bra skola" i centrala Nairobi - Khadija islamic institute of discipline and education. Skolan skulle enligt farbrodern göra underverk för pojkens uppfostran.

- Troligtvis lurades hans mamma att tro att Khadija var en bra skola, säger Wawero Mugo.

Pojkens mamma säger till Ekot att hon inte kände till hur hennes son behandlades.

- Han fick inte prata om någonting. Jag brukade ringa honom varannan vecka eller varje vecka och han sa att jag mår bra. Jag är ledsen att han hamnade på fel skola och ångrar mig jättemycket.

- Vi trodde att det var en vanlig skola där barnen kunde studera engelska och religion och sådana saker, säger mamman till Ekot.

Upphängda i kedjor i taket

De elva pojkarna på skolan tvingades lära sig Koranen utantill. Om de inte kunde citera ordagrant väntade olika former av straff och tortyr.

En av pojkarna dömdes till 8 000 slag med en boskapspiska. Han fick ta emot hundratals slag om dagen.

En annan av pojkarna, Abdikalik Jama från Eldoret i Kenya, berättar att de ibland hängdes upp i taken i sina kedjor.

- Vi fick äta i kedjor, sova i kedjor och gå på toaletten i kedjor, säger han till BBC.

Den svenske 15-åringen har märken på händer och fötter efter kedjorna och mår enligt Wawero Mugo psykiskt mycket dåligt.

- Han är en mycket vänlig pojke. Just nu vill han bara komma hem till Stockholm och gå i en svensk skola. Han säger att han är rädd för att ingen kommer att tro på vad han har varit med om, säger Wawero Mugo.

Pojken placerades i går på ett ungdomshem i Kenya. Personal på svenska ambassaden i Nairobi har talat med honom och säger att han befinner sig väl.

I går fick han tala med sin mamma i telefon.

- Planen är att han ska återvända hem till Sverige så snart det bara är möjligt, säger Kristina Östergren på UD:s presstjänst.

Kenyanska myndigheter är chockade över verksamheten på skolan. Den grymma behandlingen av pojkarna har hittills inte varit känd.

16-åring larmade polisen

- Jag tror att föräldrarna trodde att barnen fick lära sig Koranen. Jag tror inte att de var medvetna om förhållandena på skolan, säger Nairobis polischef Stephen Kimenchu till BBC.

Gulleid Ahmet, 16, från Storbritannien lyckades larma polisen. Han låtsades vara sjuk och fick sina övervakare att ta honom till det lokala sjukhuset. Gulleid Ahmet bad att få träffa läkaren i enrum och fick då möjlighet att berätta om situationen på skolan.

När polisen slog till kastade skolans personal sten för att hindra dem från att ta sig in. Polisen avlossade varningsskott för att ta sig in och befria de elva pojkarna.

Åtta lärare greps. Enligt uppgifter till polisen är flera ur personalen fortfarande på flykt.

Föräldrarna har betalat skolan cirka 15 000 kronor för två års studier.

Carl Hjelm, Frida Johansson