Victorias vän blir Sveriges klädkung

Tredje generationen tar över H&M

NYHETER

Nu är det dags för tredje generationen Persson att ta över klädjätten Hennes & Mauritz.

Stefan Perssons son Karl-Johan, 28, har valts in i styrelserna för tre av koncernens dotterbolag.

Samtidigt delas fem miljarder ut till aktieägarna.

Foto: ULF HÖJER
Karl-Johan Persson har valts in i H&M:s styrelser i USA, Tyskland och Storbritannien.

I går gjorde klädjätten sitt bästa bokslut någonsin. Med en vinst på 8,9 miljarder före skatt bjuder företaget aktieägarna på en extra utdelning.

Sex kronor per aktie.

För Stefan Persson ger guldregnet nästan två miljarder i egen ficka.

Uppdragen en utmaning

I det läget väljer han att slussa in nästa generation i familjeimperiet.

Äldste sonen Karl-Johan har börjat tränas för uppgiften att kanske en dag ta över på allvar, skriver Affärsvärlden. Karl-Johan och hans fru Leonie Gillberg är goda vänner med kronprinsessan Victoria. När paret vigdes i Seglora kyrka på Skansen i höstas var Victoria och Daniel Westling gäster.

Karl-Johan har nu valts in i styrelserna i USA, Tyskland och Storbritannien. Uppdragen bör ses som en utmaning. Tyskland är Hennes & Mauritz största marknad, Storbritannien växer rekordsnabbt och USA, med 110 nyöppnade butiker, ses som ett stort löfte inför framtiden.

Han driver eget företag

Karl-Johan Persson är redan drillad i affärer - på det teoretiska planet. Han gick för något år sedan ut European business school som kursetta. I dag driver han eget företag med konferenser och evenemang tillsammans med en vän.

Att Stefan Persson ger sin äldste son så prestigefulla uppdrag signalerar ett generationsskifte på gång i koncernen. Och att Karl-Johan är en presumtiv arvtagare.

Annika Sohlander