al-Qaida redo att slåss för Saddam

"Finns redan i Kurdistan - med kemiska vapen"

Foto: MARTIN ADLER
Kurdisk civilbefolkning patrullerar gränsen till Irak, utrustad av den turkiska armén.
NYHETER

Den militära uppladdningen pågår för fullt runt Iraks gränser. Turkiet utsätts för påtryckningar om att låta de allierade få öppna en front i norr, i Kurdistans vilda berg.

Aftonbladet sände reportern Staffan Heimerson och fotografen Martin Adler till Kurdistan för att fånga stämningarna i väntan på kriget.

frukost vid gränsen För tredje dagen i rad är gränsövergången mellan Turkiet och Irak stängd. Lastbilschaufförerna äter frukost och diskuterar varför de inte får köra. - Det är Saddam Hussein som redan nu vill straffa turkarna för att de ger amerikanerna ett avstamp i Turkiet. Ingen billig insmugglad irakisk olja längre, säger chauffören Latif Kurt.

HABUR. Hundratals afghanska krigare med anknytning till al-Qaida finns stationerade i Kurdistan.

Enligt underrättelsekällor har de utrustats med kemiska vapen av Saddam Hussein.

Friden mellan klanerna i irakiska Kurdistan hotas av en fundamentalistisk gerilla av talibantyp och med knytning till al-Qaida.

Gruppen Ansar-al-islam finansieras delvis av Saddam Hussein. Den är nu hans femte kolonn inom den kurdiska enklaven i norra Irak.

Ansar har, enligt underrättelseorganisationer och de två västerländska journalister som är baserade i Kurdistan, kanske ända upp till 2 000 soldater.

Kurdiska ledare anger de mindre dramatiska siffrorna "mellan 30 och 150".

Slussades in i landet

Dessa soldater ska av Saddam ha utrustats med kemiska stridsmedel.

Hundratals afghanska krigare, bland annat al-Qaida-agenten Zarqawi, har efter motgångar i Afghanistan slussat sig genom Iran till Ansars basområde, Shinerwebergen i östligaste delen av kurdiska Irak. Dess "huvudstad" är byn Beyara.

Stöds av Iran

Strikt sharialagstiftning har införts i områdets byar. Ansar har stöd även av Iran, som dels vill se sharialagstiftning sprida sig, dels ha möjligheten att iscensätta strider.

Genom Ansar anser sig många amerikanska regeringsledamöter, bland annat utrikesminister Colin Powell, kunna se ett klart samband mellan Saddam Hussein och terrornätverket al-Qaida.

I VÄNTAN PÅ KRIGET

Staffan Heimerson