Blair söker stöd för krig mot Irak

Åtta europeiska ledare skrev på upprop

NYHETER

Idag reser Tony Blair till Spanien för att möta den spanske premiärministern Jose Maria Aznar i Madrid och diskutera Irakkrisen.

Den engelske premiärministerns schema har varit pressat den senaste tiden och den diplomatiska aktiviteten hög.

EU:s utrikesministrar har skrivit på för en gemensam linje i frågan om ett krig mot Irak men det hindrar inte Tony Blair för att resa runt till olika europeiska ledare för att söka stöd för en hård linje mot Irak.

Och tiden börjar bli knapp för andra lösningar. I går kväll när FN:s säkerhetsråd sammanträdde sa USA:s FN-ambassadör John Negroponte att tiden för diplomatiska lösningar håller på att rinna ut.

Blair möter idag Spaniens premiärminister Jose Maria Aznar. Sedan kommer den brittiske premiärministern ha telefonkonferens med ledarna i Frankrike, Italien, Turkiet, Grekland, Kanada och Australien.

Blair möter Bush

Efter det flyger Tony Blair till Camp David i USA för att träffa president George W Bush.

I en artikel publicerad i Wall Street Journal skrev ledarna i Storbritannien, Polen, Ungern, Danmark, Italien, Spanien och Tjeckien att terrorattackerna den 11 september "var en attack mot oss alla" och uppmanar alla att stå enade i kravet på att avväpna Irak.

Danmark stödjer kriget

En av de som redan har skrivit på brevet för ett krig mot Irak är den liberale danske statministern Anders Fogh Rasmussen – trots att EU:s gemensamma linje i frågan. Nu riktas hård kritik mot Rasmussen.

- USA vill dela upp Europa i goda och dåliga länder och den taktiken ställer den danske statsministern nu upp på, säger SF-ledaren Holger K Nielsen till Ekot.

Han för stöd av tidigare utrikesministern Helveg Petersen:

- I sex månader som EU-ordförande har Anders Fogh Rasmussen arbetat hårt för europeisk enighet och så kommer ett utspel som är ett dråpslag mot den tanken.

Regeringen får dock stöd av sitt stödparti Dansk Folkeparti.

Anna Lindh kritisk till Blairs brev

Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh är kritiska till att åtta europeiska ledare, alla i Nato-kretsen, har skrivit under ett upprop till stöd för USA:s försök att avväpna Irak. Tolkningen är att de åtta vill markera mot Tyskland och Frankrike.

-Det är trist att vi får den här typen av upprop. Det visar upp en front som är splittrad, när det gäller att sätta ett maximalt tryck på Saddam Hussein, säger Göran Persson.

Anna Lindh är ''ganska irriterad'' över utspelet, särskilt som EU:s utrikesministrar för bara några dagar sedan slet med ett uttalande om Irakfrågan som de till slut lyckades nå enighet om.

-Det här är ändå ett mer markerat stöd för USA även om de fortfarande hänvisar till FN:s säkerhetsråd. Det är olyckligt eftersom vi hittills varit eniga om i EU att det är säkerhetsrådet som ska fatta besluten, säger Anna Lindh.

Den svenska regeringen tillfrågades inte om den ville vara med på de åttas upprop, och Anna Lindh finner det naturligt eftersom ingen tror att Sverige skulle skriva på.

Persson talade med Bush om Irak

Statsminister Göran Persson hade på torsdagen ett långt samtal med den amerikanska presidenten GeorgeW Bush om Irak.

Samtidigt kritiserar den svenska regeringen uppropet som åtta europeiska regeringar skrivit till stöd för USA:s linje mot Irak.

Samtalet tog upp den amerikanska respektive den svenska inställningen i Irakfrågan. Talet har beskrivits som mycket tufft och ett varsel om att USA snart kan förlora tålamodet med hanteringen i FN:s säkerhetsråd och Iraks attityd till FN:s vapeninspektörer.

-Det var ett bra samtal, sade Persson till journalister efter riksdagens frågestund på torsdagen.

-Att vi kan föra och att de vill föra samtal av detta slag med stater utanför Nato är ett väldigt bra tecken, särskilt med en stat som ställer upp så starkt på FN som Sverige gör, sade han.

Persson uppger att Bush gjorde en bedömning av läget men visade ''en fast vilja att gå FN-vägen och att brett konsultera världen över bland människor som står bakom FN-resolutionen 1441''.

I samtalet betonade Persson att USA:s möjligheter att bygga en internationell koalition står och faller med om FN står bakom eller inte.

De har signerat brevet för ett krig mot Irak:

Susanna Vidlund