Stena-färja drev med 155 passagerare

Drev i hög sjö mellan Storbritannien och Irland efter motorhaveri

NYHETER

DUBLIN

En passagerarfärja med 155 passagerare ombord drev på torsdagen i hög sjö i Irländska sjön mellan Storbritannien och Irland.

Fartyget Stena Europe från rederiet Stena Line fick ett motorhaveri omkring 40 minuter från Rosslare nära Tuskar Rock i sydöstra Irland.

Haveriet skedde vid lunchtid i grov sjö med nära tre meter höga vågor och stormvindar. Ett faromoment var att färjan drev med cirka åtta knop mot klippön Tuskar Rock. Motorhaveriet inträffade två sjömil från ön.

-Men det var aldrig någon fara att vi skulle gå mot ön, sade Joakim Kenndal, informationschef på Stena Line.

Han tonar ned faromomentet.

-Det låter värre än det i själva verket var. Hon låg och drev i mellan 1,5 och 2 timmar men vi har bra kontroll över färjor när vi ligger och driver. Vi beställde också en bogserbåt som kom ut och lade sig vid sidan om Europe.

Räddningsaktion ställdes in

En bogserbåt åkte ut och assisterade fartyget och kustbevakningen kallade ut helikoptrar och livbåtar om fartyget skulle behöva evakueras.

-Det ställde man in tämligen snabbt eftersom det inte var så allvarligt som det först gjordes gällande, sade Joakim Kenndal.

Enligt Kenndal var det aldrig någon fara för passagerarna.

Motorerna åter igång

Mekaniker arbetade på torsdagseftermiddagen för att försöka få igång motorerna. De lyckades efter cirka två timmar få igång två av fartygets fyra maskiner.

Färjan skulle först ha gått till den ordinarie destinationen Fishguard i Wales men man valde senare Pembroke som bedömdes vara en lättare hamn att angöra i det hårda vädret.

Där väntades färjan in vid 19-tiden på torsdagskvällen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM