”Martinson tog emot mer svarta pengar”

Nya misstankar mot häktade stjärnadvokaten

NYHETER

Advokaten Thomas Martinson misstänks ha tagit emot pengar från en 33-årig man som tidigare dömts för dråp, erfar TT. Därmed kan misstankarna svälla till att han tvättat svarta pengar vita åt ytterligare en kriminell person, utöver Stureplansmördaren Tommy Zethraeus.

Anklagelserna mot Martinson bygger i väsentliga delar på hemlig telefonavlyssning som polisen haft på såväl Zethraeus som 33-åringen. Båda misstänks för att 1995 ha överlämnat stora penningsummor till Martinson som i sin tur skulle se till att pengar tvättades vita. Men penningtvätten gick snett och varken Zethraeus eller 33-åringen fick tillbaka några pengar.

Avlyssnade samtal

Tommy Zethraeus, som bytt efternamn till Belmonte, och 33-åringen pratade i slutet av förra året om sina affärer med Martinson. Dessa telefonsamtal avlyssnades alltså av polisen eftersom Zethraeus misstänks ha drivit narkotikahandel från fängelset Hall där han alltjämt avtjänar sitt livstidsstraff.

Innehållet i telefonsamtalen satte ordentlig fart på länskriminalen i Stockholm som i måndags hämtade Thomas Martinson till förhör. Efter förhöret blev han anhållen och i torsdags häktad misstänkt för grovt häleri.

Grova brott

33-åringen är tidigare känd för grova brott. Han dömdes bland annat 1996 till nio års fängelse för att i mars samma år ha skjutit ihjäl en man och svårt skottskadat en annan utanför en restaurang i Tumba söder om Stockholm. Mannens försvarare var advokat Thomas Martinson.

33-åringen frigavs i april i fjol, men greps i december misstänkt för att i knarkhärvan på Hall ha planerat att misshandla två män. Han och Zethraeus har nyligen delgetts nya brottsmisstankar i utredningen om Martinson.

Advokat Thomas Martinson överklagade redan i torsdags häktningsbeslutet till Svea hovrätt som prövar misstankarna först i nästa vecka.

Mår dåligt

Hans försvarare, advokaten Johan Eriksson, kräver att Martinson ska försättas på fri fot. Han anser att anklagelserna och grunderna för häktningen är felaktiga.

Johan Eriksson hävdar att bevisningen mot Martinson i princip uteslutande består av uppspelningar från telefonavlyssningar. Han anser att innehållet i telefonsamtalen kan tolkas annorlunda än vad polisen och åklagaren gjort.

I sin överklagan framhåller advokat Eriksson också att häktningen innebär förödande konsekvenser för Martinson.

Både Martinsons advokatfirma och privatekonomi riskerar att raseras. Martinsson själv mår psykiskt dåligt efter anklagelserna och häktningen, och det finns allvarlig oro kring hans hälsa, enligt Johan Eriksson.

Kjell Rynhag/TT