Hundratals svenskar fast i snökaos London

Ryan Airs flygningar från Stansted inställda

NYHETER

Efter att snöovädret slagit ut flygplatsen Stansted i London sitter hundratals svenskar som rest med lågpriskedjan Ryan Air fast i Storbritannien.

Och någon hjälp med hotellkostnader är inte att vänta av Ryan Air.

Foto: REUTERS
Strandsatta passagerare kan få tillbringa en andra natt på flygplatsen Stansted utanför London.

- Vi kompenserar våra kunder med billiga flygbiljetter. Vi står inte för sådant som hotell, säger Sinead Finn, Ryan Airs försäljnings- och marknadschef i Europa, till TT.

Snöovädret slog med full kraft till mot Stansted på torsdagskvällen. Av och till under fredagen har flygplatsen varit helt stängd eller haft mycket reducerad kapacitet.

Oklar information

Ryan Air flyger till Stansted från fyra svenska flygplatser: Göteborg-Säve, Sturup, Västerås och Skavsta utanför Nyköping.

- Vi har haft två inställda flygningar. Men nu hoppas vi att allt ska flyta för den flygning vi har i kväll, säger Malin Hellkvist vid Skavsta flygplats.

Från Skavsta ställde Ryan Air in en flygning in på torsdagskvällen och en på fredagen, Från Västerås ställdes fredagseftermiddagens flygning in, från Göteborg-Säve en på torsdagskvällen och två på fredagen. Från Sturup ställs fredagens två flygningar in.

Under fredagskvällen hoppas Ryan Air att läget på Stansted ska lätta, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ryan Air var på fredagen mycket oklart i sin information om antal svenska passagerare som sitter fast på Stansted, hos släkt och vänner eller eget bekostat hotellboende. Men fullbokad tar varje flygning mellan 120 och 189 passagerare.

Kaotiskt

Också i övrigt, utom de svenska destinationerna, var läget kaotiskt för Ryan Air - som varje dygn har cirka 100 flygningar till 44 europeiska destinationer från Stansted.

Ett problem är att bolaget försökt ställa om flygningar till andra brittiska flygplatser, men följden blir sedan svårigheter att samla behövligt antal flygplan till Stansted.

- Det ser inte så bra ut just nu, säger Sinead Finn.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM