”Irakkrisen ska lösas inom veckor”

Bush och Blair höll krigsråd om hur Saddam ska avlägsnas

Foto: AP
Både Tony Blair och George W Bush svarade undvikande på frågan huruvida Blair försökt säkra en andra FN-resolution före en eventuell attack mot Irak. - Saddam Hussein nedrustar inte och han är en fara för världen. Både jag och premiärministern säger att det handlar om veckor, inte månader, sa president Bush.
NYHETER

NEW YORK/WASHINGTON

Irakkrisen ska lösas inom veckor, inte månader, var budskapet från USA:s president George Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair efter fredagens möte mellan de båda världsledarna.

Möte mellan Bush och hans viktigaste allierade hade kallats ett krigsråd. Före mötet varnade analytiker för att en spricka kunde skönjas mellan de båda bundsförvanterna eftersom Blair vill gå mer försiktigt fram i Irak-konflikten än Bush. I den direktsända presskonferensen omedelbart efter mötet - som flyttats från Camp David till Vita huset på grund av dåligt väder- visade de dock upp en enad front och underströk sin vänskap.

- Jag uppskattar min väns engagemang i fred och säkerhet, sade en leende Bush.

- Vi har haft en utmärkt diskussion där en av de viktigaste delarna handlade om att inse att terrorism och massförstörelsevapen är sammanlänkade, sade Blair.

Veckor

Både Bush och Blair svarade dock undvikande på frågan huruvida Blair försökt säkra en andra FN-resolution före en eventuell attack mot Irak.

- Saddam Hussein nedrustar inte och han är en fara för världen. Både jag och premiärministern säger att det handlar om veckor, inte månader, dundrade Bush.

Presidenten sade också att om FN vill ha ytterligare en resolution så är det en sak men att 1441 från i november ger USA och dess allierade möjlighet att gå vidare utan en ny resolution.

- Om Saddam Hussein inte avväpnar vi kommer att avväpna honom.

Blair sade att det fanns anledning att läsa resolution 1441 ytterligare en gång.

- Den gör klart att om Irak inte lyckas nedrusta så väntar allvarliga konsekvenser. Och tiden rinner ut.

Viktigt datum

Några timmar före mötet med Bush sade Blair till reportrar i ett grått Washington att han inte såg något behov av att sätta en slutgiltig tidsgräns för de diplomatiska ansträngningarna. Men, liksom Bushregeringens talesmän, poängterade han vikten av inspektörernas rapport den 14 februari.

- Det är ett mycket viktigt datum som bör följas av handling.

- Irak måste samarbeta till hundra procent med FN:s vapeninspektörer och det är tydligt att man inte gör det, sade Blair.

Blair har tidigare i veckan låtit förstå att han helst ser en ny FN-resolution före ett angrepp och att han vill ge vapeninspektörerna mer tid. Enligt diplomater och tjänstemän vill Blair att inspektörerna ska få rapportera till FN:s säkerhetsråd ytterligare ett par gånger innan Irak ställs inför ett ultimatum. Då nästa rapport avges den 14 februari innebär det att ett eventuellt angrepp skulle kunna äga rum först i slutet av mars.

Bush å sin sida har sagt att en andra resolution vore bra men att USA inte är främmande för att agera på egen hand.

Ovärderlig

I Washington erkände Vita husets talesmän inför mötet att Blair är den världsledare som kan rubba USA:s krigsplaner. Storbritannien är ovärderligt för USA eftersom landet ger ett internationellt "alibi" för vad som annars kan bli en helamerikansk operation.

- Båda sidor behöver varandra, säger historikern Michael Beschloss till Washington Post

- Om Storbritannien vore på andra sidan skulle USA tveka.

Den allmänna opinionen i USA är emot en attack mot Irak. Enbart en av alla de människor som TT talat med i New York har sagt sig vara för krig.

Fotografen Ralph Jones hör till krigsmotståndarna.

- Presidenten är inte klok, sade han samtidigt som han klädde sin dotter för en kall dag i parken.

- Jag kan knappt vänta tills vi röstat bort honom.

Christina Magnergård Bjers/TT