Tvingades sälja belånade aktier

Securitas VD förlorade 415 miljoner kronor på spekulation

NYHETER

Securitas VD och koncernchef Thomas Berglund har förlorat 415 miljoner kronor på aktiespekulation.

På torsdagen tvingades han sälja sammanlagt 2,5 miljoner belånade Securitasaktier på Stockholmsbörsen med förlust.

– Ingen trodde att kursen skulle rasa till dagens nivåer kring 90 kronor, säger Thomas Berglund till Dagens Industri.

– Livet är inte slut för det här, säger Thomas Berglund som förlorat 415 miljoner kronor på aktier i sitt företag Securitas.

I maj förra året lades enligt Dagens Industri förutsättningarna fast för ett nytt konvertibelprogram för personalen i den världsledande säkerhetskoncernen.

I samråd med sin bank köpte Thomas Berglund då ett terminskontrakt i Securitas som gick ut på att han ett och ett halvt år senare skulle köpa 500000 aktier i Securitas till en kurs på 200 kronor. Securitasaktien låg då kring 190 kronor.

Som säkerhet ställde Thomas Berglund sina gamla aktier i Securitas, cirka 2,5 miljoner styck.

”Kändes som ett bra tillfälle”

– I det läget kändes det som ett bra tillfälle att köpa in mig lite mer i företaget, säger Thomas Berglund till Dagens Industri. Aktiekursen hade gått ned under våren från nivåer kring 215 kronor och jag trodde på en uppgång.

När kursen på Securitas för någon vecka sedan sjönk under 100 kronor blev läget akut och banken krävde ny säkerhet för terminslånet liksom för en del av aktierna som också var belånade.

– Jag var helt enkelt tvungen att sälja aktierna för att betala av lånet på terminen och aktierna.

Av de Securitasaktier som i somras var värda cirka 465 miljoner återstår enligt Dagens Industri i dag aktier värda cirka 50 miljoner.

– Livet är inte slut för det här och jag har fortfarande kvar en hel del ekonomiska intressen i Securitas, säger Thomas Berglund.

aftonbladet.se