Friad från mord på sönerna efter 3 år

NYHETER

LONDON

Advokaten Sally Clarke, 38, dömdes för mord på sina två nyfödda söner.

Hennes man Stephen kämpade i tre år för att fria sin hustru.

Nu är hon fri.

Foto: REUTERS
Sally Clarke satt tre år i fängelse.

För drygt sex år sedan dog Sally och Stephens första barn Christopher i familjens hus i Wilmslow i Chesire i England. Han blev bara elva veckor gammal.

Sally Clarke var ensam hemma och hittade pojken när han låg i sin vagga. Christophers död var mystisk, men han hade haft andningssvårigheter och undersökningen avgjorde att han dött av naturliga orsaker: plötslig spädbarnsdöd.

Sally och Stephen Clarke var förkrossade men ville så gärna ha ett barn till. Sonen Harry föddes mindre än ett år efter Christophers död.

Men så kom ännu ett dråpslag. I januari 1998 dog Harry också - bara åtta veckor gammal.

När han dog var både Sally och Stephen hemma och Harry satt i sin barnstol i köket.

Polisen fick misstankar även om det första barnets död och en stor utredning drogs i gång.

Var gravid

När Sally Clarke till slut åtalades för mord på sina två barn var hon redan gravid med sin och Stephens tredje son.

Sally Clarke dömdes för att ha kvävt Christopher. Men maken Stephen, också han advokat, trodde hela tiden på sin hustru.

Han flyttade med den nyfödda sonen till ett hus nära Sallys fängelse och började gå igenom utredningsmaterialet själv. Till slut hittade han ett prov som inte tagits upp i rättegången.

En patolog hade gjort ett test som visade att Harry hade blivit infekterad med höga doser av mulitresistenta stafylokockbakterier.

Fyndet visade att det fanns högst troliga naturliga orsaker till hans död och i onsdags friades Sally Clarke. Leif Kasvi