Som man frågar får man svar - om EMU

NYHETER

Svenskarna säger ja till euron - men nej till EMU.

Frågan kan ge ja-sidan ett övertag i höstens val.

- De försöker lura svenska folket in i EMU, säger Peter Eriksson, miljöpartiet.

Det kan verka som att svens-karna är koko i huvudet.

På frågan om Sverige ska införa euron är en majoritet eld och lågor. Men på frågan om vi ska gå med i valutaunionen EMU säger de flesta stopp och belägg.

Då förlorade nej-sidan

Det märkliga resultatet av Sifos undersökning visar snarare att det är lättare att se praktiska fördelar med sedlar som funkar i hela Europa än att förstå det smarta med att centralbanken flyttar till Frankfurt.

Frågans betydelse för EMU-valets utgång har varit känd länge. Nej-sidan stred hårt i höstas men förlorade kampen om valsedeln i november.

- Vi får förklara att de här sakerna hänger ihop. Byter man valuta får man en centralbank som bestämmer över de folkvalda, säger Lars Ohly (v).

I höstas gjorde socialdemokrater mot EMU en liknande undersökning. Då skilde mellan fem och tio procent beroende på hur frågan ställdes.

Wibe: Vi vinner ändå

- Vi är beredda på att frågans utformning är maximalt ogynnsam för oss. Men det finns ingen anledning att bråka om det här nu, vi vinner ändå, säger riksdagsledamot Sören Wibe (s).

Alf Svensson (kd) som är för EMU tycker att det är konstigt att det skiljer så mycket beroende på vilken fråga som ställs.

- Men att säga att man lurar in svenskarna i EMU är att undervärdera svenska folket, säger han.

Som man frågar får man svar

Jessica Ritzén