Saddam: Vi vinner kriget mot USA

NYHETER

Irak har inget annat val än att slåss mot USA om det anfaller. Men Irak går mot en säker seger, lovade president Saddam Hussein i ett tal till höga militärer som offentliggjordes på söndagen.

- Vi har inget val, sade Saddam vid mötet.

En av deltagarna var presidentens son Qusay, som är chef för det mäktiga Republikanska gardet.

Saddam såg inget val ''även om någon gav mig ett - och det har varit ett mycket dåligt alternativ som ingen irakier skulle kunna tänka sig''.

Vilken denna möjlighet var angav han inte. Det har talats om att arabstater skulle ha försökt övertala presidenten att gå i landsflykt. President George W Bush har ställt sig positiv till detta förslag som ett sätt att undvika kriget. Men irakiska tjänstemän har flera gånger uteslutit möjligheten.

Egyptisk kritik mot Saddam

Saddams inställning har öppet kritiserats i den egyptiska tidningen al-Ahram, som står president Hosni Mubarak nära. I en ledare i förra veckan uppmanades den irakiske ledaren att sluta med sitt bombastiska språk och tänka mer på landets civila, som inte kan gömma sig i bunkrar när kriget kommer.

- Var finns valet när en fiende kommer och säger till dig: jag måste ockupera dig? Vi kan bara slåss när Satan driver fienden och Gud vill att slaget som fienden talar om ska komma till stånd.

- Och jag, er bror och er ledare, är övertygad om att er seger är säker.

- Vi är inte rädda, eftersom vår sak är stark, klar och grundad på starka principer som vi tror på.

Majoritet stöder Bush

I USA redovisades på söndagen en opinionsmätning som visar att 61 procent av 850 tillfrågade stöder ett krig mot Irak. Drygt hälften, 51 procent, anser också att USA kan gå till angrepp utan FN:s godkännande.

Stödet för kriget har vuxit efter president George Bushs tal om tillståndet i nationen i tisdags, visar enkäten, som publicerades av ABC News och Washington Post.

New York Times rapporterade på söndagen att omkring 3 000 precisionsstyrda bomber och robotar ska riktas mot Iraks militär under de två första dygnen i ett eventuellt krig. De ska bereda vägen för en invasionsstyrka på marken. Militären sätter sin lit till precisionsvapen i långt högre grad än under Kuwaitkriget 1991, uppger militära källor.

TT-AFP