Hot och våld - deras vardag

Uppkörningar stoppas efter misshandel

NYHETER

Våld och glåpord, varje dag utsätts de som ansvarar för körkortsproven för hot.

I Landskrona slogs en 28-årig trafikinspektör blodig. Där stoppas nu alla uppkörningar.

- Jag är ofta rädd i bilen, säger Gunilla Vernberg, 52, trafikinspektör i Malmö.

Hon var själv med om en obehaglig upplevelse för ett år sedan. En 21-årig man som inte blev godkänd vid uppkörningen började skrika och blev allt mer upphetsad.

Sparkar sönder rutan

- Plötsligt hoppar han upp över motorhuven på bilen och krossar vindrutan med en riktig karatespark. Då tänkte jag efteråt att han lika gärna kunde ha sparkat mig i huvudet, säger Gunilla Vernberg.

Men även om rena våldshandlingar än så länge är relativt ovanliga möts inspektörerna dagligen av hot och förolämpningar.

- Det är väldigt ofta som de skriker könsord och glåpord mot oss när de blir icke godkända. Jag ser alltid till att jag knäpper upp bältet och öppnar dörren, så att jag har en möjlighet att kunna retirera när de fått beslutet, säger hon.

Många som blir kuggade har svårt att acceptera att de inte klarat av testet.

- En man skrek att han minsann skulle låta mig ta hand om hans barn eftersom han inte kunde försörja dem utan körkort.

- En timme senare kommer jag tillbaka till kontoret och då har han varit där och lämnat sina barn i väntrummet och försvunnit spårlöst. Då fick vi koppla in polisen, säger Gunilla Vernberg.

"Det blir värre"

I Landskrona har inspektörernas huvudskyddsombud Carl-Martin Larsson stoppat alla planerade uppkörningar sedan en 28-årig inspektör misshandlats svårt i förra veckan.

- Trenden är att det blir värre och värre och vi måste hitta sätt att gardera oss bättre. Några förslag är larm i bilarna och nya sätt att ge de negativa beskeden. I Frankrike får de beslutet hem per post, säger Carl-Martin Larsson.

Johan Edgar