Persson gillar att öppna sig

NYHETER

Hur offentligt är en statsministers privatliv? Svaret är enkelt.

Det är ungefär så privat som han vill ha det.

Under det senaste decenniet har Sverige haft tre statsministrar - Carl Bildt, Ingvar Carlsson och Göran Persson. De har valt olika sätt att hantera den nyfikenhet som finns på alla offentliga personers privatliv.

Ingvar Carlsson drog en skarp gräns till sitt privata jag.

Carl Bildt och hans dåvarande hustru Mia var nästan lika strikta. I Sverige har statsministerns fru ingen officiell ställning, hon följer med på det hon vill och struntar i resten. Mia Bohman Bildt valde den senare linjen. Paret Bildts gemensamma framträdanden inskränkte sig i stort sett till valvakorna.

Hand i hand med frun

Med Göran Persson har det varit annorlunda. Det började redan på första utlandsresan, ett informellt arbetsmöte i EU-toppen. Hand i hand vandrade Persson ut från hotellet med hustrun Annika som sedan fick roa sig bäst hon ville medan maken satt vid förhandlingsbordet.

Hösten 1999 gjorde Göran Persson sin hittills största utlandssatsning. Tillsammans med 700 andra svenskar besökte han Sydafrika i en charmoffensiv riktad mot hela södra Afrika. Med på planet följde - givetvis - Annika som bland annat poserade med maken på safari.

I helgen valde Göran Persson att bara en månad efter sin skilsmässa visa upp sin nya kvinna för utvalda fotografer på Harpsundssjöns is. Ett ovanligt beslut i ett Sverige där det offentliga och det privata sällan blandas ihop. I alla fall om det inte handlar om obetalda räkningar eller skatter.

En ny tid är här

Göran Perssons stora öppenhet beror delvis på en ny tidsanda. Det privata har alltmer blivit det politiska enligt det ofta åberopade mottot "lev som du lär".

Men det är också en fråga om personlighet. Göran Persson hade svårt att tränga genom vallen innan han hösten 2000 bestämde sig för att lägga om stil. Han skulle inte längre bara visa upp sig som statsminister. Han drömde högt om att bli präst, lade straffsparkar och möblerade om tjänsterummet i svensk design.

Strategin gav effekt. Förtroendet för Göran Persson gick upp som en raket. Han trivs allt bättre i strålkastarljuset och uttalar sig numera om det mesta. Till och med om Bruce Springsteen.

Nu har Persson tagit ytterligare ett steg i sitt alltmer personliga förhållande till svenska folket. Frånskild man på friarstråt.

Lena Mellin