Stalins jättekrabbor erövrar Atlanten

NYHETER

MOSKVA

Röda armén är på marsch från Kolahalvön.

Tolv miljoner ättlingar till de jättekrabbor som Stalin en gång flyttade från Stilla havet är nu på väg att erövra Atlanten.

Den väldiga röda kungskrabban kan bli upp till en meter bred mellan klospetsarna. I genomsnitt väger krabborna fem kilo, även om exemplar på upp till det dubbla inte är ovanliga.

Arten kallas även Kamtjatkakrabba, efter sin hemort kring den ödsliga halvön i östligaste Sibirien. Att de nuförtiden frodas även längs den norska kusten beror på ett i krabbsammanhang mycket ovanligt sätt att förflytta sig.

Krabborna har helt enkelt f l u g i t västerut.

Stalins initiativ

Flyttinitiativet togs ursprungligen av sovjetdiktatorn Josef Stalin som redan på 1930-talet ville sprida "det röda guldet" till fler fiskevatten. Det dröjde dock till 1961 innan sovjetiska forskare lyckades flytta ett antal krabbor till Kolahalvön.

Den projektansvarige, Jurij Orlov, transporterade bjässarna med helikopter till Vladivostok och därifrån med hjälp av tåg och flyg vidare till Murmansk. Orlov införde ett enkelt test för att avgöra vilka krabbor som var härdiga nog att överleva flytten.

- Jag lade dem på rygg och om de klarade av att snabbt vända sig igen visste jag att de var starka nog, berättade Orlov för den norska tidningen Aftenposten i höstas.

Miljonvärde

Sedan ett par tusen krabbor satts ut i Barents hav började arten etablera sig. 1977 sågs kungskrabban för första gången i Norge. Nu beräknas "kolonin" uppgå till minst tolv miljoner exemplar - på fortsatt väg söderut.

Ryska och norska fiskare får i år ta upp totalt 800 000 krabbor, till ett marknadsvärde på över 500 miljoner kronor.

Enligt nyhetsbyrån Reuters vill Världsnaturfonden till och med ha ett helt fritt fiske för att stävja marschen, som ingen riktigt vet var den kommer att sluta.

- De kommer att fortsätta till Gibraltar, sade Jurij Orlov till Aftenposten i höstas.

Wiktor Nummelin/TT