Svåra förhållanden på vägarna

Halka och snö orsakar många trafikolyckor

grafik: Lotta Holmström
NYHETER

Snön täcker hela Sverige – och den ligger kvar.

Resultatet: trafikkaos och många olyckor.

– Om man är osäker så bör man inte ge sig ut i rejält vinterväglag, säger Thomas Andersson på Vägverket.

Snön har återvänt till de södra och mellersta delarna av landet. Effekten har – som så ofta – blivit trafikproblem och många olyckor.

Kartan här ovan visar ett antal av de olyckor som inträffat bara det senaste dygnet.

På Vägverket konstaterar man att det är dags igen. Och ger ett råd man har givit förr:

– Vi brukar uppmana att man ska låta bilen stå när det är stökigt. Har man dåliga däck, dålig utrustning eller inte är van kan saker lätt inträffa, säger Thomas Andersson.

Dubbar räddar nio liv

Samtidigt arbetar Vägverket för att hitta nya sätt att stoppa olyckorna.

Den nya lagen om vinterdäck har fungerat bra och mellan fem och tio liv har räddats varje år. Nästa idé att testa är det som kallas dynamisk hastighetsvägvisning – sträckor där hastigheten hela tiden förändras.

Fördelen är att man på så vis kan sänka hastigheten när väglaget blir svårkört. Och projektet inleds snart.

– Det blir ett försök på ett antal platser runt om i landet, säger Thomas Andersson.

Snö i hela landet

Till dess gäller det att själv tänka på hastigheten. Något som kommer att gälla det närmsta dagarna.

– Det kommer vara minusgrader i större delen av landet. Så den mesta snön kommer att ligga kvar, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på SMHI.

I östra och södra Götaland var snötäcket inte större än ett par centimeter vid tiotiden i morse. Men i övriga delar av landet var det tjockare. I de södra och mellersta delarna av landet skiftar det mellan en och två decimeter.

– Så det ligger snö i stort sett överallt. Det är enstaka delar, framförallt i kustregionerna, som har lite mindre snö, säger Daniel Fredriksson.

Det handar inte om jättemängder, men det har varit tillräckligt för att skapa problem stora delar av södra och mellersta Sverige.

Helikoptrar insnöade

På tisdagsförmiddagen fick den nybildade helikopterbataljonen problem vid en planerad militärövning och uppvisning i Stockholm.

Arton helikoptrar skulle flyga in till Gärdet och därifrån undsätta staden. Men bara fyra kom fram – resten blev stående i snöyran på basen i Linköping.

Ett antal lastbilar - över hela Mälardalen – har också haft problem snön.

– Flera lastbilar har haft problem vid E20 vid Finnerödjabacken, sedan mellan Äs och Hjälmaresund. På E18 vid Hallstahammar-Västerås fanns det flera personbilsavåkningar, säger Anette Smedsby, vid Vägverket Mälardalens informationsenhet, till TT.

Växelproblem för tågen

Både SJ och Banverket anser att tågen i stort rullar som de ska, men med någon enstaka försening. Under natten hade Banverket problem med 13 växlar i Stockholmsregionen, men räknar med att problemen ska lösas under morgonen.

– Med den här väderleken kan det bli bekymmer med våra växelvärmare, men vi har extra beredskap för att kunna klara av eventuella tillbud, säger Ingrid Jarnryd, på Banverkets pressjour i Östra regionen, till TT.

Flygtrafiken har dock klarat sig bra. Från Arlanda och Landvetter rapporteras inga större förseningar. På den senare har man dock slitit med vissa fördröjningar, eftersom det tagit extra tid att anvisa flygplanen innan start.

Fakta: Här inträffade olyckorna

Läget på vägarna

Mattias Lundell