19-åring dömd för gangstermord i Göteborg

22-årig göteborgare begärs utlämnad till Sverige

NYHETER

GÖTEBORG

Den man som misstänks ha beställt mordet på en man i stadsdelen Gårdsten i Göteborg i somras greps i helgen i Frankrike.

  Han kommer nu att begäras utlämnad till Sverige.

Mannen som greps, en 22-årig göteborgare, har stark anknytning till det kriminella gänget Original Gangsters. Han var internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro misstänkt för anstiftan till mord.

  På tisdagen kom domen i målet kring mordet på 18-åringen, som polisen betecknat som en hämndaktion i den undre världen. Hämnden drabbade dock fel person. Det var 18-åringens äldre bror som skulle mördas.

  Den 19-årige man från Malmö som åtalats för mord och mordförsök är enligt Göteborgs tingsrätt skyldig till dessa brott. Han ska dock genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning och det är därför ännu inte avgjort om han kommer att dömas till vård eller fängelse.

Medhjälp till mord

  Tre andra män var åtalade för medhjälp till mord, men endast en av dem döms för detta. Det är en 28-årig göteborgare som döms till fem års fängelse.

  En 26-årig man döms för bland annat skyddande av brottsling till ett års fängelse och en 25-årig göteborgare frias helt.

  Mordet var enligt åklagaren en del i en kedja av aktioner och hämndaktioner mellan de kriminella gängen Original Gangsters och X-Team, en undergrupp till Bandidos.

  Upprinnelsen var att 18-åringen en tid innan mordet hade blivit utkastad från en krog i centrala Göteborg där Original Gangsters, enligt polisen, har intressen. 18-åringen ringde sin storebror, som har kopplingar till X-Team. Storebrodern kom med kamrater till krogen, 18-åringen släpptes in igen och den nu gripne 22-åringen tvingades be om ursäkt. Tingsrätten beskriver detta i domen som att han "tappade ansiktet". Därefter startade planerna på att döda storebrodern.

Sköt genom fönster

  En natt i juni kom 19-åringen till det utsedda offrets lägenhet, i bottenvåningen av ett bostadshus i Gårdsten i nordöstra Göteborg. Han var beväpnad med pistol och sköt in genom ett fönster. Bakom de neddragna persiennerna befann sig 18-åringen och det var han som kom att träffas av de dödande skotten.

  Polisen är mycket förtegen om gripandet av den efterlyste 22-åringen i Frankrike.

  - Det är ruskigt känsligt när det har med de här gänggrupperingarna att göra. Det är ju inte direkt några stillsamma församlingar av människor, säger Mats Glansberg, informationsansvarig vid Göteborgspolisen, till TT.

Annika Hansson/TT