Powell spred krigsoro och osäkerhet på marknaden

NYHETER

STOCKHOLM

Finans- och råvarumarknaderna reagerade först positivt på USA:s utrikesminister Colin Powells anförande inför FN:s säkerhetsråd om Irak. Oljepriset sjönk, dollarn stärktes och börskurserna gick upp.

Men under den avslutande handeln på New Yorks börser tog oron för ett eventuellt krig över igen.

Vissa menade att Powells detaljerade redovisning av ljudupptagningar och satellitbilder från Irak tog bort en del av den osäkerhet som plågat marknaderna en längre tid, vilket inledningsvis drev upp börskurserna och stärkte dollarn. Andra lade tonvikten på att ett krig i Irak står för dörren, vars följder och kostnader ännu är oklara.

Börskurserna vände nedåt under den avslutande handeln på börserna i New York, då det stod klart att Irak utåt sett inte hade tagit intryck av anförandet och att de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet - Frankrike, Kina och Ryssland - ännu inte anslutit sig till USA:s mer hårdföra linje.

"Bättre att det blir av nu"

Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, sade på onsdagskvällen att anförandets positiva effekter på dollarn och aktiekurserna berodde på minskad osäkerhet, då kriget rycker allt närmare.

– Det är bättre att kriget blir av nu än att det blir av nästa höst eller nästa vinter. De negativa effekterna av kriget får vi ändå, sade Häggström till TT.

Han bedömer att Powells anförande gav stöd till USA:s hållning i Irakfrågan och att det stärkt Bushadministrationens möjligheter att få ett bredare internationellt stöd.

– Min gissning är att USA får med sig de man behöver få med sig. Resultatet av det här blir antingen att Saddam Hussein viker sig, men det tror jag är mindre sannolikt. Blir det inte så, blir det ett krig ganska snart, fortsatte han.

Sjunkande oljepriser

Brents råolja i London föll med 29 cent till 30:80 dollar per fat omedelbart efter anförandet. Då den brittiska handeln stängde hade dock priset gått upp med 27 cent till 31:36 dollar per fat.

I New York drev Powells tal ned råoljepriset med 38 cent till 33:20 dollar per fat, medan den ökade krigsoron lyfte priset till 33:93 dollar per fat under den avslutande handeln.

Dollarn återhämtade sig från den lägsta nivån mot euron på fyra år under den tidiga handeln, 1:092 dollar per euro, till 1:078 dollar per euro vid 22-tiden svensk tid.

Även guldpriset sjönk

Guldpriset i New York sjönk med 2:70 dollar till 377:20 dollar per uns, efter att omedelbart efter anförandet noterats på 375:80 dollar per uns.

Guld betraktas som en säker placering i orostider.

Även aktiemarknaden stärktes inledningsvis av Powells tal. Under den tidiga eftermiddagshandeln hade Dow Jones industriindex gått upp med 1,1 procent till 8 101,8, medan Nasdaqs kompositindex ökat med 1,3 procent till 1 323,6.

De båda indexen hade dock vid stängning sjunkit med 0,4 procent vardera.

TT