USA har över 100 000 man kring Persiska Viken

NYHETER

WASHINGTON

De amerikanska styrkorna kring Persiska viken fortsätter att växa. De uppgick på onsdagen till 110 000 man och mobiliseringen har hittills kostat motsvarande 18 miljarder kronor.

Strömmen av amerikanska soldater, fartyg och flygplan till Iraks närhet fortsätter i takt med att USA trappar upp retoriken mot Irak. i Kuwait har den amerikanska styrkan ökat från 37 000 till 51 000 den senaste veckan.

På onsdagen seglade hangarfartyget Theodore Roosevelt från Västindien med destination Medelhavet för att förena sig med tre andra hangarfartyg som redan finns i regionen.

Försvarsdepartementet meddelade på onsdagen att ytterligare 16 979 reservister och nationalgardister kallats in till aktiv tjänst den senaste veckan. Det betyder att antalet inkallade reservister har ökat till 111 603. Många av dem är på väg till Persiska viken, rapporterar Reuters.

Försvarsminister Donald Rumsfeld redogjorde inför Representanthusets försvarsutskott för de kostnader som mobiliseringen för med sig. Den militära uppbyggnaden vid Persiska viken har hittills kostat 2,1 miljarder dollar (cirka 18 miljarder kronor).

Det är utöver de 1,6 miljarder dollar (cirka 14 miljarder kronor) i månaden som Pentagon spenderar på kriget mot terrorismen i framför allt Afghanistan, sade Rumsfeld.

TT-AFP